Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES


Text de l’homilia del Sr. Arquebisbe a la missa en sufragi per les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrilsenviar a un amigo 

En sufragi per les víctimes dels atemptats de Barcelona, Cambrils i de les persones afectades d’Alcanar així com per tots els ferits i les famílies implicades en l’atemptat

Diumenge XX durant l’Any. (A). 20 d’agost de 2017

Estimats tots en el Senyor,

L’Evangeli segons sant Mateu que acabem de proclamar ens ha narrat l’estança de Jesús a la regió de Tir i de Sidó, antigues ciutats fenícies, sobre les que els profetes de l’Antic Testament havien pronunciat diversos oracles de condemna per l’egoisme i la injustícia dels seus habitants. Allà, una dona del país, una cananea, que tenia una filla malalta anà a trobar Jesús i demanà la guarició de la petita amb tanta insistència que Jesús lloà extraordinàriament la fe de la dona i guarí la noia. La fe d’aquesta dona convencé Jesús a efectuar el miracle. Ni tan sols Jesús no es pot resistir davant d’una fe com aquesta.

Aquest diumenge, se’ns convida novament a confiar en Jesús, a confiar en la seva paraula perquè «Déu s’apiadi de nosaltres i ens beneeixi» (Salm 66). Estem encara consternats per les nombroses víctimes mortals, així com per les desenes de ferits, que han causat els terribles atemptats terroristes d’aquest dijous a la ciutat de Barcelona i a l’estimada vila de Cambrils, a la nostra arxidiòcesi. Anem coneixent poc a poc els noms de les persones a qui els assassins han arrabassat la vida. Homes i dones del nostre país i molts d’arreu del món, perquè el mal no s’atura davant les fronteres. Un dolor immens ha recorregut els pobles de la nostra arxidiòcesi i d’arreu per «la barbàrie d’aquest atemptat, i el menyspreu que significa per la vida humana i la seva dignitat» (Nota CET 17 d’agost 2017), un atemptat que s’afegeix a tants altres que ensangonen el nostre món, a tot Europa i també amb gran fúria i devastació des de l’Orient Mitjà al centre de l’Àfrica.

La reacció de molta gent ahir davant aquesta «acció tan inhumana», en paraules del Sant Pare Francesc, s’expressava divendres amb el crit: «No tenim por». És un crit que als cristians ens recorda clarament l’ensenyament de Jesús als seus deixebles davant les persecucions: «no tingueu por dels qui maten el cos, però no tenen poder de matar l’ànima» (Mt 10, 26). Certament, no podem quedar paralitzats ni per la por ni per l’aflicció. L’Evangeli de Jesús ens convida a combatre el mal amb la força del bé, que mai no ens hem de cansar de practicar, i a defensar els valors de la civilització cristiana que Jesús fonamenta en el seu «Regne de veritat i de vida, de santedat i de gràcia, de justícia d’amor i de pau».

No tingueu por!. No oblidem aquestes paraules: sempre, quan nosaltres tenim alguna tribulació, alguna persecució, quelcom que ens fa sofrir, escoltem la veu de Jesús al cor: «No tingueu por! No tinguis por, Jo sóc amb tu!».

Cal també demanar que els terroristes es converteixin malgrat el mal immens que han fet. Sant Pau ens deia a la segona lectura que nosaltres «hem rebut la misericòrdia de Déu». Tant de bo que aquells qui no coneixen el Déu de l’Amor i la Misericòrdia arribin un dia a descobrir la veritable misericòrdia i que Déu vol que tots els homes se salvin i arribin al coneixement de la veritat.

Encomanem al Senyor els qui han mort, que els ferits recobrin la salut i que els seus familiars trobin esperança, i consol en la solidaritat i l’amistat que tots els puguem fer arribar. Donem gràcies a Déu pel treball abnegat dels membres dels cossos de seguretat, així com també de les autoritats, del personal sanitari dels hospitals que atenen els ferits i tants voluntaris que s’han abocat en l’ajut als afectats.

Us puc dir que he rebut el condol dels bisbes de Catalunya, del President de la Conferencia Episcopal Espanyola, Mons. Ricardo Blázquez i de tantes persones que aquí no puc nomenar. Aquest crit de solidaritat ens dona força per continuar lluitant i procurant fer el bé el millor possible.

Demanem al Pare del cel que «aparti aviat de nosaltres els dols i la crueltat de la violència perquè tots puguem ser anomenats veritablement fills seus» (missa ritual per la pau). Fem nostres també les paraules del papa Francesc en el telegrama que va enviar al sr. Cardenal de Barcelona, demanant al bon Déu que ens «ajudi a seguir treballant amb determinació per la pau i la concòrdia en el món».