Als 4 vents

LOURDES, EN EL COR D’EUROPA


L'11 de juliol se celebra la festivitat de Sant Benet de Núrsia, declarat per Joan Pau II patró d'Europa. M'agradaria enllaçar avui aquesta data propera i la consideració de les arrels espirituals del nostre continent amb un enclavament d'espiritualitat al qual tots ens sentim molt units: Lourdes.

Sant Benet va viure a cavall dels segles V i VI. Va ser l'instrument de Déu per fundar al cim d'una muntanya italiana un monestir, el de Montecassino, que seria el primer d'una llarga sèrie de monestirs benedictins, inspirats en la famosa regla que ell va redactar per al seu millor govern.

La fundació de Montecassino, l'any 530, va ser precedida, en la vida de sant Benet, per quaranta dies de pregària i dejuni amb els quals va voler imitar Jesucrist, a qui es va entregar en cos i ànima. El fruit d'aquest lliurament es va estendre a molts països al llarg dels segles, sobretot a Europa, on els monjos van exercir un paper primordial en la cultura i els costums.

Déu, que es va valer d'aquest jove que va començar sent ermità fins envoltar-se d'una primera comunitat, es va servir també d'una joveneta dels Pirineus francesos, al segle XIX, per a reafirmar la devoció mariana que ha acompanyat sempre la fe del poble. Bernadette va donar testimoni de divuit aparicions entre l'11 de febrer i el 18 de juliol de 1858 a la gruta de Massabielle. El seu senzill testimoni, impulsat per la gràcia, fa que cada any sis milions de persones pelegrinin a Lourdes.

Amb una missa celebrada a Montserrat el maig passat vam commemorar el 40è aniversari del primer pelegrinatge diocesà, el 1972, de l'Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, entitat que des de llavors ha organitzat els pelegrinatges al santuari francès. Vaig tenir el goig de glossar, en aquest sentit, la dedicació que va tenir a aquest afany el meu recordat predecessor, el Dr. Josep Pont i Gol.

Personalment sempre participo en el pelegrinatge anual diocesà i la sensació és sempre la mateixa: la gent torna feliç. Hem estat en contacte amb malalts, necessitats, persones que requereixen ajuda i solidaritat, i els primers beneficiats som nosaltres mateixos pel seu exemple i la seva gratitud.

Anem a posar-nos als peus de la Mare de Déu, com Bernadette, com milions de pelegrins. A través d'ella presentem al Senyor els nostres afanys diaris i posem a les seves mans les necessitats de la societat i de manera especial dels malalts. També demanem de manera particular pel Papa i pel seu interès en la nova evangelització, que comença per Europa, aquesta pàtria comuna que s'ha beneficiat tant de l'espiritualitat de sant Benet, i que no pot tenir l'euro com a únic vehicle d'unitat, sinó les seves arrels comunes en la doctrina de Crist.