Als 4 vents

LA MARE DE DÉU DELS MARINERS


La devoció a la Mare de Déu del Carme arrenca de molt antic i rep el nom del mont Carmel, a Israel, on el profeta Elies va trobar refugi. És una de les múltiples devocions marianes esteses pel món i és viscuda amb particular devoció per la gent relacionada amb el mar, mariners i pescadors.

El 16 de juliol participo sempre que puc en les processons que es fan en honor de la Mare de Déu. Acostumen a organitzar-les en els ports les confraries de pescadors i són d'una bellesa incomparable. A Tarragona tenen com a punt de referència la Parròquia de Sant Pere Apòstol, al Serrallo, sempre acollidora per la gent del mar, veritable far d'espiritualitat per a tot el barri.

Són processons entranyables en què la imatge de la Mare de Déu és traslladada en una barca amb el seguici d'altres embarcacions i passejada sobre una catifa de flors. També en la de Torredembarra he tingut el goig de participar-hi. En aquestes ocasions reso per les famílies dels pescadors i demano pel seu treball, tan sacrificat i dur moltes vegades.

Havent nascut en un poble de l'interior de Catalunya, la mar sempre ha tingut per a mi quelcom de màgic. Em puc figurar la lluita de la seva gent contra els elements, a vegades el vent i la pluja, i en nits de tempesta i onatge recordo amb freqüència que pot haver-hi persones enmig de la foscor de les aigües, lluny de la costa, i demano que tinguin un feliç retorn a casa.

Un dels títols de la Mare de Déu és Stella Maris, ‘Estrella del Mar'. Amb aquest nom hi ha un admirable servei diocesà que procura prestar atenció a mariners mercants que potser fa mesos que no veuen les seves famílies. En tocar els seus vaixells a port se'ls ofereix l'atenció material i espiritual possible.
De la mateixa manera que els astres sempre han guiat els mariners en les seves travessies, la Mare de Déu, en la seva advocació del Carme, és l'estrella que ens guia a tots, ja que ens porta a Jesús, com aquella estrella que va conduir els Mags a la cova de Betlem.

Trobar Jesús en la nostra vida és la vocació de tots. I en aquest punt vull recordar avui la vocació específica i admirable de les religioses Carmelites, el nom de les quals s'inspira en la Mare de Déu del mont Carmel, que tants fruits de santedat han donat a l'Església. M'encomano també a les seves pregàries en aquesta festivitat de juliol tan entranyable.