Als 4 vents

UNA DONA EN L’ORIGEN DEL DOMUND


En l'origen del DOMUND hi ha una dona, Paulina Jaricot (Lió, 1799-1862), filla d'un industrial tèxtil, que als 23 anys va sentir l'impuls interior de fer alguna cosa per les missions. Un dia la serventa i cuinera de la seva acomodada família li va mostrar una revista missionera on s'explicaven els ardus treballs i perills de missioners en terres llunyanes.

Paulina, que va ser sempre seglar, va descartar -no cabia en la mentalitat de les dones de la seva època- anar personalment a enfrontar-se a les aventures que veia plasmades amb molta imaginació a les pàgines d'aquelles revistes: homes travessant un riu sota l'aguait dels cocodrils o caminant per la selva i amenaçats per tigres. Però això no vol dir que es quedés amb els braços plegats.

Es va obstinar en la tasca de formar un grup de dones treballadores de la fàbrica, que va anar creixent cada vegada més, disposades a pregar per les missions i a lliurar una part de la seva paga per ajudar els missioners en les seves necessitats. L'associació es va anar estenent entre gent humil per tot França, i així va ser com, l'any 1822 va néixer oficialment l'Obra de la Propagació de la Fe, que aviat va arribar a altres països. L'impuls del papa Lleó XIII va contribuir de manera especial a la seva difusió universal. El 1922 Pius XI concedeix a l'Obra el títol de Pontifícia i la declara òrgan oficial de l'Església per les missions.

M'he detingut en l'origen tan suggestiu de l'Obra Pontifícia de la Propagació de la Fe pel fet que aquest diumenge, 21 d'octubre, es fa la campanya del DOMUND, per ressaltar que també els que no van físicament a missions poden ajudar amb la seva pregària i amb les seves aportacions als que en terres llunyanes es lliuren a la propagació de la fe. Són persones a vegades de la nostra mateixa arxidiòcesi, sacerdots i religiosos en molts casos, que van lluny de casa i només tornen molt de tant en tant a veure la seva família i les amistats antigues, a les quals fan partícips de la seva tasca i n'obtenen oració i ajuda per a les comunitats a les quals serveixen amb el lliurament de les seves vides; amb una tasca d'evangelització que té una doble cara, inseparable l'una de l'altra: anunciant la paraula de Déu i prestant una ajuda als més necessitats.

La jornada del DOMUND d'enguany té com a lema: «Missioners de la fe», ja que s'inscriu en l'Any de la fe proclamat per Benet XVI. He de sentir-me personalment interpel·lat pel missatge que, per aquest motiu, ens ha enviat el Papa: «L'encàrrec d'anunciar l'evangeli arreu de la terra, pertany principalment als bisbes, primers responsables de l'evangelització del món.»

Amb aquesta responsabilitat em dirigeixo a tots vosaltres per demanar-vos que acompanyem amb la pregària els nostres missioners i que el Senyor susciti noves vocacions que puguin estendre el regne de Déu arreu.