Als 4 vents

A LES CINC, ADORACIÓ EUCARÍSTICA


Poques vegades les meves reflexions tenen el caràcter que té la d'avui: una cita per a una convocatòria. Desitjo demanar a totes les persones que puguin, que se sumin aquest diumenge a un acte eucarístic a la Catedral de Tarragona a les 5 de la tarda, una hora abans de començar la missa i posterior processó del Corpus Christi. La feliç iniciativa és una proposta, aprovada ja per Benet XVI, que s'inscriu en el calendari de l'Any de la fe, que incloïa, en el dia del Corpus Christi, un moment particular d'adoració eucarística presidida pel Papa en comunió amb tots els pastors del món.

En raó del vincle entre fe i eucaristia, el papa Francesc presidirà un acte d'adoració a la basílica de Sant Pere del Vaticà a la mateixa hora. Però no estarà sol amb els qui vagin a l'acte, sinó que es veurà espiritualment acompanyat per tots els qui vagin a les catedrals i a les esglésies i comunitats religioses escampades per tota la terra, a fer una hora d'oració davant el Santíssim Sagrament. A les catedrals presidirà el bisbe de cada lloc.

D'aquesta manera es visualitzarà un gest de comunió espiritual per damunt de cultures i fronteres. Els fidels es reuniran a totes les catedrals, i en altres esglésies si és el cas, per fer aquests moments d'adoració eucarística simultàniament amb el Papa, i guiant-nos per l'hora local de Roma de les cinc de la tarda, que en el cas de Tarragona coincideix amb la nostra hora.

L'adoració és una necessitat de l'esperit. Generalment, quan volem reafirmar el nostre jo, exigir els nostres drets, ens posem drets i aixequem la veu. En l'adoració, en canvi, ens postrem davant d'aquell que confessem que és infinitament més gran que nosaltres, encara que sigui alhora tan proper, i practiquem el silenci, totalment o parcialment. Parlem amb el cor i posem en mans de Déu les nostres alegries i tristeses, els nostres amors, pors i propòsits, al costat de tantes peticions. És un moment de pau.

Quan estiguem reunits aquest diumenge, i mentre adorem Jesucrist en l'Hòstia santa, pregarem molt units al papa Francesc, perquè Déu l'assisteixi en el govern de l'Església universal. I tindrem molt en la memòria un estimat antecessor seu, Joan XXIII, de la mort del qual el dilluns 3 de juny es compleixen cinquanta anys. Sempre va ser un Papa molt proper a la gent i el món va plorar en el seu comiat. El seu pontificat queda per a la història associat a la convocatòria del concili Vaticà II, i a moltes anècdotes que reflecteixen el seu caràcter senzill i la seva bondat.

Estant en missió diplomàtica a Istanbul, confessa que, a part dels seus molts compromisos i de fer esforços per aprendre el turc, buscava sempre moments per a l'adoració eucarística. Per fi s'hi va obligar els dijous de deu a dotze de la nit.

Nosaltres la farem aquest diumenge, no a una hora tan avançada, sinó a les cinc de la tarda. Confio que siguem molts els qui adorem en aquesta hora el Senyor, en unió amb el Papa i amb tota l'Església.