Als 4 vents

LA MARE DE DÉU DEL CARME I L’ESCAPULARI


La festa de la Mare de Déu del Carme respon a una de les més antigues i entranyables devocions marianes. És una festa molt popular de la qual dóna testimoni l'ús tan estès de l'escapulari i el fet que moltes dones es diguin Carme.

En aquest punt vull disculpar-me, però no puc deixar de recordar la meva mare, que portava aquest dolç nom. Persona de missa diària, va inculcar als seus onze fills aquest amor a la Mare de Déu. El 16 de juliol era una festa familiar a casa meva, com en la de tantes cases que tenen alguna Carme entre els seus membres.

És alhora patrona dels navegants i pescadors, una professió tan rellevant a la nostra arxidiòcesi, amb tants quilòmetres de costa i tan lligada a la història de l'Església ja que els primers apòstols es dedicaven a la pesca. La vida mateixa de Jesucrist s'entrellaça amb experiències i paràboles de barques i xarxes.

La festivitat del Carme commemora l'aparició de la Verge a sant Simó Stock, general de l'orde carmelità, el 16 de juliol de 1251 a Cambridge. Una devoció, per tant, iniciada a Anglaterra i aprovada per l'Església, que la va estendre pel món ja de manera solemne a partir del segle XVIII. En aquella aparició, segons la tradició, la Verge es va presentar portant un escapulari a la mà i donant-li li va dir: «Té, fill estimat, aquest escapulari; serà com la divisa de la meva confraternitat, i per a tu i tots els carmelites, un signe especial de gràcia; qualsevol que mori portant-lo, no sofrirà el foc etern. És la mostra de la salvació, una salvaguarda en perills, un compromís de pau i de concòrdia.»

Partint d'aquest fet, l'Església ha reconegut gràcies i benediccions als qui portin sobre el seu pit la peça de l'escapulari o una medalla amb la imatge del Sagrat Cor i la Mare de Déu del Carme. Penso que el simbolisme d'aquesta devoció és molt clar: col·locar les imatges de Jesús i de Maria al costat del cor expressa de manera material el que és immaterial, l'amor que tenim a Jesucrist i a la seva Mare santíssima.

Aquesta devoció està lligada a una escena que recull el primer llibre dels Reis, de l'Antic Testament, quan, responent a les invocacions del profeta Elies, un petit núvol, visible des del cim del mont Carmel, s'aixeca a l'horitzó i acaba donant la desitjada pluja abundant sobre la terra. Aquesta és una metàfora de la pluja de gràcies que ens arriba a través de la intercessió de la Verge Maria.

És una festivitat que s'insereix en el calendari a l'equador del mes de juliol, una època de vacances escolars i de descans per a moltes persones. Que Maria ens acompanyi en aquestes dates així com durant tot l'any. Que la tinguem sempre tan a prop del nostre cor com l'escapulari que ens recorda la seva presència en la nostra vida.