Als 4 vents

EL PAPA AL BRASIL


L'estàtua de Crist Redemptor, de 38 metres d'altura, sobre el turó de Corcovado, de 709 metres, manté des de la seva construcció, l'any 1931, els braços oberts com si oferís una abraçada a la població de Rio de Janeiro que té als seus peus. Aquesta abraçada tindrà aquests dies una significació especial, perquè el Brasil, el país amb més catòlics del món, acollirà, entre els dies 23 i 28 d'aquest mes de juliol, la 28 Jornada Mundial de la Joventut, successora de la inoblidable experiència presidida a Madrid per Benet XVI.

Precisament va ser aquest Papa qui va anunciar que la nova JMJ seria al Brasil el 2013. Un gran esdeveniment que aquest estiu concentra sobre el país americà les mirades del món, com passarà també el 2014, quan sigui seu del Campionat Mundial de Futbol. Des de l'anunci de la gran jornada juvenil fins a la seva celebració hi ha hagut un canvi al Vaticà, on un nou pontífex governa l'Església. Un argentí, per tant un veí del gran país brasiler, un home proper, no sols pel seu origen geogràfic, a les realitats llatinoamericanes.

Joan Pau II va visitar el Brasil l'any 1980. No va ser un viatge plaent. En aquells moments el contenciós entre el govern i l'episcopat va posar a prova el caràcter pastoral de la visita en diverses ocasions. Fins i tot s'observaven atentament els seus gestos davant alguns representants de la Teologia de l'Alliberament. El Papa va passar de la recepció oficial a visitar els presos d'una presó, i a estar amb els joves, els pobres i els malalts.

Precisament Joan Pau II és un dels patrons de la visita actual del papa Francesc. Els altres són Nostra Senyora de la Concepció d'Aparecida, el santuari de la qual és visitat anualment per deu milions de persones, sant Sebastià màrtir; fra Galvao, primer sant brasiler, i santa Teresa de Lisieux.

Els sants són tan variats com complementaris. El papa Francesc cridarà a tots a la santedat, seguint l'estela del concili Vaticà II, però especialment els joves, amb qui es reunirà en un gran parc. També té previst dedicar un temps a confessar, després d'haver dit, en una de les audiències romanes, que la confessió no és una bugaderia ni un poltre de tortura, sinó un encontre amorós amb Jesucrist.

Li serà lliurada la clau de la Ciutat, com es fa amb els hostes distingits, però el que li interessa al Papa és la clau que obre els cors a la gràcia de Crist. Hem de pregar aquests dies, acompanyant-lo en el seu viatge, perquè siguin molts els fruits de la seva presència en terres americanes, perquè moltes persones, especialment els participants a la JMJ es decideixin a seguir Jesús mitjançant una conversió que marqui les seves vides en el futur.

Des de Rio de Janeiro o des de milers de quilòmetres, el tindrem molt a prop aquests dies que han de ser de molta gràcia de Déu.