Als 4 vents

DIMECRES DE CENDRA


Dimecres vinent és l’anomenat Dimecres de Cendra, que és la porta per la qual accedim al període litúrgic de la Quaresma, època penitencial de preparació per a la gran festa cristiana de la Pasqua de Resurrecció.

Aquest dia el sacerdot pren una mica de cendra, obtinguda de la combustió de les palmes del Diumenge de Rams de l’any passat, i ens fa el senyal de la creu al front o al cap. No és un sagrament, però té un valor simbòlic profund, com el té un anell com a símbol d’enamorament, o un pastís d’aniversari, que significa l’alegria per la vida d’una persona.

La cendra és un signe de l’actitud d’un cor que reconeix la necessitat de perdó i no es vanta de les qualitats pròpies, com si pogués prescindir de l’ajuda de Déu.

El sacerdot, en el moment d’imposar-la, acostuma a dir «ets pols i a la pols tornaràs», prenent una frase de Gènesi 3,19, tot i que també es pot utilitzar una altra frase de l’Escriptura: «Converteix-te i creu en l’Evangeli», treta de Marc 1,15.

Sens dubte es podrien haver seleccionat altres sentències bíbliques, l’important és l’actitud amb què es reben. Tan cert és que la vida a la terra té límits temporals com que hem de convertir-nos.

Si pensem que la Quaresma és una època trista, és que potser no considerem de manera suficient l’alegria de la resurrecció. Podríem observar que aquest temps comença amb la cendra del Dimecres i acaba amb el foc de la vetlla pasqual, un foc que representa l’adéu a l’home vell i el pas a l’home nou segons el model de Jesucrist.

Com assenyalava Benet XVI, són quaranta dies per a aprofundir en una extraordinària experiència espiritual i ascètica. Jesús indica els tres instruments útils per a aquesta renovació personal: la pregària, la penitència (el dejuni) i l’almoina.

En aquest Any de la Misericòrdia la Quaresma és un temps propici per a demanar perdó a Déu en el sagrament de la penitència, en què la misericòrdia divina es bolca sobre nosaltres. També perquè siguem generosos amb les altres persones, especialment amb les més necessitades. No sols és qüestió de diners, també de perdó si ens hem sentit ferits per algú, i de comprensió.

És temps també d’acudir a la Mare de Déu, Mare de Misericòrdia, perquè ens condueixi a l’encontre amb el seu Fill. Viscuda així la Quaresma serà un temps d’alegria interior que es manifestarà també externament en la nostra vida ordinària.