Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES

ELS CARMELITES DESCALÇOS COMPLEIXEN 50 ANYS A PUERTO RICO


Els Carmelites Descalços de Puerto Rico van celebrar, el passat 5 de desembre, els 50 anys de presència a l´illa caribenya. Una solemne Eucaristia, presidida per Mons Amancio Escapa, Bisbe Auxiliar de l´Arxidiòcesi de Santo Domingo, va congregar a centenars de fidels, sacerdots i religioses en l´acció de gràcies a Déu pel do de poder servir a la seva Església durant 50 anys en el cor dels habitants de Caguas i Ponce.

La tarda anterior, el pare Alejandro Moral Baixada, Fill Meritori de Caguas, va presidir una solemne Eucaristia en commemoració dels seus 50 anys sacerdotals. En aquesta ocasió el va acompanyar, a més dels seus germans al Carmel, Mons Rubén Antonio González Medina, Bisbe de la diòcesi de Caguas, que en acabar la celebració li va dedicar unes sentides paraules d´agraïment i reconeixement en nom de la diòcesi.Després de l´eucaristia la celebració es va traslladar al Palau de Belles Arts de

Caguas, on va tenir lloc el sopar i les presentacions culturals. Durant l´acte es va donar lectura a un discurs de la Cambra de Representants de Puerto Rico, reconeixent les aportacions de la Parròquia al poble porto-riqueny. També l´Ajuntament, en la persona del seu Alcalde, Sr William Miranda Torres, va reconèixer la tasca dels Carmelites Descalços en la comunitat de Caguas, així com l´exemplar i perseverant treball del pare Alexandre Moral com a educador de diverses generacions.

La Rondalla de la Universitat de Puerto Rico i l´Orquestra Municipal de Caguas van posar el toc musical i d´animació a la vetllada.

"Donem gràcies a Déu per aquests anys de servei i acollim amb esperança el desafiament de continuar enriquint l´Església porto-riquenya des de la riquesa del nostre carisma teresià", va assenyalar el pare Francisco Javier Mena, Superior del Comissariat del Carib.

Els Carmelites Descalços de la província de Castella van arribar a Puerto Rico el 1960 en ser expulsats de Santo Domingo (República Dominicana) pel dictador Rafael Leónidas Trujillo. El 5 de desembre de 1960 es van establir en Caguas, ciutat que llavors pertanyia a l´Arquebisbat de Sant Joan, fundant una parròquia i dos escoles, tots dos sota el patrocini de Sant Josep, igual que la Parròquia de Ponce, la fundació va ocórrer nou anys després . En el procés fundacional varen comptar amb la inapreciable ajuda de les Carmelites Missioneres.

Cuba (1890), República Dominicana (1951), Puerto Rico (1960) i Miami (1990), conformen el Comissariat "Sant Josep" del Carib, recentment creat pel definitori General de l´Orde el setembre del 2010. El Comissariat el componen 39 religiosos: 1 bisbe, 30 professos solemnes dels quals 29 són sacerdots i 8 professos simples distribuïts en nou comunitats.