Arxiepiscopologi


Arnau Sescomes
(1335-1346)

Nascut al Mas de Sescomes, terme de Puigreig, bisbat d’Urgell, era canonge i vicari general de Barcelona. Com a procurador de dit capítol va assistir al concili de Tarragona el 1312, on va llegir la sentència absolutòria dels templers. Es trobava a Avinyó amb el bisbe de Lleida quan, per defunció de l’arquebisbe de Tarragona, va ser designat pel papa per ocupar la vacant i es va traslladar a aquesta metropolitana abans de l’any 1335, quan ja va celebrar un sínode diocesà, el primer de la història que es conserva. L’any següent va celebrar un concili provincial.

El 1337 mantenia correspondència amb el papa i amb el cardenal Juan de Convenis relativa a l’expulsió dels musulmans d’Espanya. També el rei Jaume II el distingí amb la seva amistat. L’any 1339 va comprar a Francesc de Vallgornera el castell-baronia de Tamarit, que va incorporar a la Mitra. Va defensar amb gran zel els drets de la seva Església i va resoldre les diferències existents al capítol.

Va morir el 9 de setembre de 1346. Està enterrat a la capella de les Verges, avui del Baptisteri, construïda per ell.Escut heràldic

Quarterat: 1r i 4t, d’argent, tres ones d’atzur; 2n i 3r, de gules, un castell d’or
(Catedral de Tarragona, capella del Baptisteri).