Documents

ÁNGELUS


Pronunciat en castellà:

Germans i germanes en nostre Senyor Jesucrist,

Ahir, a Porto Alegre (Brasil), es va fer la cerimònia de beatificació de la serventa de Déu Maria Bàrbara de la Santíssima Trinitat, fundadora de la Congregació de les Germanes de l’Immaculat Cor de Maria. Que la fe profunda i la caritat ardent amb què ella va seguir Crist, suscitin en molts el desig de lliurar completament la seva vida a la major glòria de Déu i al servei generós dels germans, especialment dels més pobres i necessitats.

Avui he tingut l’enorme goig de dedicar aquest temple a qui, sent Fill de l’Altíssim, es va abaixar i es va fer home, i, a l’empar de Josep i de Maria, en el silenci de la llar de Natzaret, ens ha ensenyat sense paraules la dignitat i el valor primordial del matrimoni i de la família, esperança de la humanitat, en la qual la vida troba acolliment, des de la seva concepció fins al seu declivi natural. Ens ha ensenyat també que tota l’Església, escoltant i complint la seva Paraula, es converteix en la seva Família. I encara més, ens ha encomanat ser llavor de fraternitat que, sembrada en tots els cors, animi l’esperança.

Imbuït de la devoció a la Sagrada Família de Natzaret, que va difondre entre el poble català sant Josep Manyanet, el geni d’Antoni Gaudí, inspirat en l’ardor de la seva fe cristiana, va aconseguir convertir aquest temple en una lloança a Déu feta amb pedra. Una lloança a Déu que, com el naixement de Crist, tingués com a protagonistes les persones més humils i senzilles. En efecte. Gaudí, amb la seva obra, pretenia portar l’evangeli a tot el poble. Per això va concebre els tres pòrtics de l’exterior del temple com una catequesi sobre Jesucrist, com un gran rosari, que és l’oració dels senzills, en el qual es poden contemplar els misteris de goig, de dolor i de glòria de nostre Senyor. Però també, i en col·laboració amb el rector Gil Parès, va dissenyar i va finançar amb els seus estalvis la creació d’una escola per als fills dels paletes i per als infants de les famílies més humils del barri, que en aquell temps era un suburbi marginat de Barcelona. Feia així realitat la convicció que expressava amb aquestes paraules: «Els pobres sempre han de trobar acolliment al temple, que és la caritat cristiana.»

Pronunciat en català:

Aquest matí també ha estat per a mi motiu de satisfacció poder declarar aquest temple com a basílica menor. En ell, homes i dones de tots els continents admiren la façana del naixement. Ara, nosaltres, meditem el misteri de l’Encarnació i adrecem la nostra pregària a la Mare de Déu amb les paraules de l’Àngel, li confiem la nostra vida i la de tota l’Església i li demanem, al mateix temps, el do de la pau per a tots els homes de bona voluntat.


Clicar la icona per descarregar
l'arxiu