Beatificacions

MARTIRS DEL s.XX

Jocund Bonet Mercadé, prevere


El servent de Déu Jocund Bonet Mercadé, fill dels esposos Jocund i Francesca, va néixer a Tarragona l´any 1875 i va ser batejat a la Parròquia de Santa Maria de la Catedral.

Després d´haver anat a la Guerra de Cuba, el 22 de setembre de l´any 1900 va ser ordenat prevere per Mons. Tomàs Costa i Fornaguera.

Primer va ser vicari de la Catedral; després, regent i rector de la Parròquia de Sant Joan Baptista de Reus. Aquí va construir l´església parroquial, que va ser inaugurada l´any 1931, a la qual va dedicar tots els estalvis.

A Reus va organitzar l´Acció Catòlica de la Dona i la Secció de Joventut, de tal manera que un dels seus assassins va dir que «li tocava morir perquè havia fet massa acció catòlica».

Mn. Bonet tenia un gran esperit sacerdotal, era molt virtuós i molt zelós de tot allò que feia referència al culte i llocs sagrats. Ajudava molt els necessitats i tenia una gran caritat envers el proïsme.

En esclatar la revolta de 1936, li van proposar marxar de Reus i portar-lo a un lloc segur, però ell va contestar que no podia abandonar la parròquia. Es va refugiar uns dies a casa dels senyors Turú. Aquí passava el temps resant i moltes vegades el veien resant agenollat i amb els braços en creu.

El dia 14 d´agost, a la una de la matinada, es van presentar quatre milicians al seu pis. Detingut, els va seguir silenciós, conformat i humil com un anyell. Conduït a la carretera de Falset, a l´encreuament de la que va a l´Institut Pere Mata, el van fer baixar. Agenollat i amb el santcrist a les mans, va aixecar la vista al cel, i mentre pregava pels seus botxins -«Perdoneu-los, Senyor, que no saben el que fan!»- van ressonar pels aires uns trets que el van deixar mort allí mateix. Va ser enterrat al cementiri de Reus.