Beatificacions

MARTIRS DEL s.XX

Joaquim Balcells Bosch, prevere


El servent de Déu Mn. Joaquim Balcells Bosch va néixer a l´Espluga Calba (Garrigues) el dia 16 de setembre de l´any 1900. L´endemà va ser batejat. De molt petit va anar a viure amb els seus pares a Vimbodí (Conca de Barberà), des d´on va entrar al Seminari. Va ser ordenat sacerdot el dia 11 de juny de 1927 i va ser nomenat coadjutor de la Parròquia de Santa Maria de Sarral.

Quan va esclatar la revolta era regent de la Parròquia de Sant Jaume Apòstol de Vallespinosa (Conca de Barberà), on va romandre fins que les autoritats el van fer marxar del poble per por que vinguessin uns forasters i el matessin.

Amb el seu pare molt vellet es va amagar per les muntanyes. Al final, esgotat i descalç, després d´haver patit molta gana, va decidir presentar-se a les autoritats de Vimbodí, confiat que un oncle seu el salvaria. Anava encara amb sotana i portava els rosaris a la mà. Aquí el van advertir del perill que representava anar amb els rosaris, i ell va contestar: «És l´única arma que tinc.» Va passar la nit allí, i, de bon matí, se´n va anar cap a Vimbodí. Allí va ser lliurat al Comitè Revolucionari, on li van donar un bon dinar.

Mn. Joaquim es va oferir per a treballar la terra, però un li va contestar: «De la vostra raça no n´ha de quedar cap!» També va demanar unes espardenyes, ja que anava descalç, i li van contestar que ja n´hi donarien on el portaven. A dos quarts de quatre de la tarda el van conduir a prop de Fontscaldes. Arribats a l´indret on hi havia un forn de calç, el van assassinar pel sol fet de ser sacerdot. Era el diumenge dia 13 de setembre de 1936. Les seves despulles van ser enterrades al cementiri de Fontscaldes.

Mn. Joaquim Balcells sempre s´havia distingit per la seva humilitat i per la seva pietat i prudència. Era de caràcter bondadós. També es va distingir per la caritat envers els necessitats, tot i que ell mateix era molt pobre.