Beatificacions

MARTIRS DEL s.XX

Narcís Feliu Costa, prevere


El servent de Déu Narcís Feliu Costa, fill dels esposos Pau i Maria, va néixer a Pineda (Maresme, bisbat de Girona) el dia 9 de gener de 1877. Va ser batejat el dia 15 dels esmentats mes i any.

De jove va ser pilot de vaixell. Va ser aquí que li va venir la vocació i va entrar al Seminari. Va ser ordenat a Roma el dia 19 de juliol de 1903. Més endavant va ser canonge de la Catedral metropolitana i primada de Tarragona. També va ser nomenat confessor de les religioses del Col·legi de l´Ensenyança.

Mn. Narcís Feliu es va distingir per un gran zel, per la seva caritat, humilitat i prudència. Ajudava especialment les persones necessitades. Tant les alumnes com les religioses del Col·legi de l´Ensenyança acostumaven a dir: «El Dr. Feliu és més que bo, és boníssim. És un sant!» Es feia estimar per tothom per la seva gran bondat.

En començar la revolta de 1936 vivia al carrer de Sant Pau 3 i es va refugiar a casa de Mn. Mahasub, al Pla de la Catedral 1, 3r 1a. Aquí va ser detingut el dia 22 de juliol juntament amb Mn. Mahasub i el jove Joan Brugulat. A instàncies del catedràtic Bartomeu Darder, que vivia al pis del davant, Mn. Mahasub va ser conduït a l´hospital, ja que estava malalt. Al Dr. Feliu i al jove els van conduir, primer a l´Ajuntament i després al Comitè revolucionari, que tenia la seu al col·legi incautat de les Germanes Carmelites de la Caritat (aleshores situat al carrer d´August). Allí els van prendre la filiació. En preguntar a Mn. Feliu si era capellà va contestar resoludament i decidit que era «sacerdot catòlic i apostòlic». Eren una mica més de les deu de la nit que els van conduir en un cotxe amb gent armada per l´avinguda de Saavedra fins al portal del Roser, on els van deixar en llibertat.

El dia 28 va ser detingut un altre cop i posteriorment assassinat només pel fet de ser sacerdot. Segons l´autòpsia, el cadàver presentava diferents ferides d´arma curta. Enterrat a la fossa comuna, el dia 22 d´abril de 1941 les seves despulles van ser inhumades a la capella sepultura del Capítol de la Catedral de Tarragona.