Beatificacions

MARTIRS DEL s.XX

Pau Figuerola Rovira, prevere


El servent de Déu Pau Figuerola Rovira va néixer a l´Espluga de Francolí (Conca de Barberà) el dia 8 de desembre de 1870, l´endemà va ser batejat a l´església parroquial i va ser ordenat prevere el dia 27 de maig de 1893. Abans havia renunciat a les propietats i béns familiars que li pertocaven per tal de seguir la seva vocació.

Va exercir el seu ministeri com a regent del Catllar i ecònom de Forès. L´any 1905 va ser nomenat ecònom de la Parròquia de l´Espluga Calba.

Era molt humil, tot i el seu gran talent. A la nit passava moltes hores fent pregària davant el Santíssim.

En esclatar la revolta del 36 es va refugiar a casa Pons, on vivia una vida piadosa i edificant. Havia donat l´ordre que si preguntaven per ell no neguessin la seva condició sacerdotal i que estava disposat a entregar-se. Aquí s´anava assabentant de la marxa de la revolta i estava segur que arribaria el dia del seu martiri.

El dia 12 d´agost un grup de milicians va anar a la casa esmentada tot preguntant pel senyor rector, a la vegada que prometien respectar la seva vida si els donaven certa quantitat de diners.

Hi van tornar cap allà a la una de la nit. La Sra. Rosa Farré li va dir: «Senyor rector, el porten cap a martiri!» Ell va contestar: «Adéu. Al cel ens veurem! ¡Sagrat Cor de Jesús en vós confio!»

En arribar a la cruïlla de la carretera de l´Espluga Calba amb la de Tarragona a Lleida, van agafar la direcció cap a Vinaixa, i allí a prop el van fer baixar del cotxe, el van maltractar i el van matar després d´haver-lo fet sofrir horriblement. Enmig dels crits de dolor deia la seva jaculatòria preferida: «Sagrat Cor de Jesús, en vós confio!» Uns veïns de les Borges que passaven la nit a l´era van sentir els crits. Se sap que li van disparar molts trets a les cames, que li van amputar els membres i que després de ruixar-lo amb gasolina, encara que ben bé no se sap si viu o mort, el van encendre. L´endemà va ser sepultat al cementiri de les Borges Blanques (Garrigues).