Arxiepiscopologi


Sanç López d’Ayerbe
(1347-1357)

Natural de Galeriana (Osca), francescà i bisbe de Tarassona. Va fer la seva entrada a Tarragona el mes de maig de 1347, i hom creu que va ser el primer prelat que va rebre dels seus vassalls en reconeixement de senyoriu 25.000 sous, cerimonial que va perdurar en el temps.

Va ser confessor de Pere IV d’Aragó. En el sínode de l’any 1355 hom va acordar que es canviés la forma de computar els dies: que s’abandonés l’any de l’encarnació i les calendes, idus i nones, i que s’establís l’any de la nativitat i els dies es comptessin per l’ordre numeral dels dies del mes. Es va distingir per la seva conducta exemplar durant la pesta de 1348, en la qual moriren tots els rectors de l’arxidiòcesi. Va celebrar quatre concilis provincials.

El 1357 va anar a Valls com feia cada estiu i va contreure una greu malaltia. Per la seva convalescència es va traslladar a Tarragona, on va recaure. Moria a la ciutat el 22 d’agost de 1357. Segons Villanueva va ser enterrat al convent de Sant Francesc d’aquesta ciutat. El seu sepulcre ha desaparegut.Escut heràldic

D’or, quatre pals de gules; damunt, una creu d’argent carregada per cinc escudets d’argent amb faixa d’atzur (Marí)

Els pals són «Aragó»; els escudets, «Vidaure». Era besnét de Jaume I i de Teresa Gil de Vidaure.