Lectures de missa

CERCAR LECTURES:
Cicle A :
Cicle B :
Cicle C :
CATALÀ ESPAÑOL
DIUMENGE XV DURANT L´ANY (B)
15/07/2018 (B)
Lectura de la profecia d’Amós (Am 7,12-15)

En aquells dies, Amasies, sacerdot de Bet-El, digué a Amós: «Vident, vés-te’n d’aquí. Fuig al país de Judà. Menja-hi el teu pa i fes-hi de profeta, però aquí, a Bet-El, guarda’t de tornar-hi a fer de profeta, que això és un santuari del rei, un temple de l’estat.» Amós li respongué: «Jo no sóc profeta, ni he estat mai de cap comunitat de profetes. Jo sóc pastor i sé fer madurar el fruit dels sicòmors, però el mateix Senyor m’ha pres de darrere els ramats i m’ha dit: “Vés a profetitzar a Israel, el meu poble.”»

Salm responsorial [84,9ab-10,11-12,13-14 (R.8)]

R. Senyor, feu-nos veure el vostre amor, i doneu-nos la vostra salvació. Jo escolto què diu el Senyor: Déu anuncia la pau al seu poble. El Senyor és a prop per salvar els seus fidels, i la seva glòria habitarà al nostre país. R. La fidelitat i l’amor es trobaran, s’abraçaran la bondat i la pau; La fidelitat germinarà de la terra, i la bondat mirarà des del cel. R. El Senyor donarà la pluja, i la nostra terra donarà el seu fruit. La bondat anirà al seu davant, i la pau li seguirà les petjades. R.

Lectura de la carta de sant Pau als cristians d’Efes (Ef 1,3-14)

Beneït sigui el Déu i Pare de nostre Senyor Jesucrist, que ens ha beneït en Crist amb tota mena de benediccions espirituals dalt del cel. Ens elegí en ell abans de crear el món, perquè fóssim sants, irreprensibles als seus ulls. Per amor ens destinà a ser fills seus per Jesucrist, segons la seva benèvola decisió, que dóna lloança a la grandesa dels favors que ens ha concedit en el seu Estimat. En ell hem estat rescatats amb el preu de la seva sang. Les nostres culpes han estat perdonades. La riquesa dels favors de Déu s’ha desbordat en nosaltres. Ell ens ha concedit tota aquesta saviesa i penetració que tenim. Ens ha fet conèixer el secret de la decisió benèvola que havia pres en ell mateix, per executar-la quan els temps fossin madurs: ha volgut unir en el Crist tot el món, tant el del cel com el de la terra. [En ell hem rebut la nostra part en l’herència. Ens hi havia destinat el designi d’aquell qui tot ho duu a terme d’acord amb la decisió de la seva voluntat. Volia que fóssim lloança de la seva grandesa, nosaltres que des del principi tenim posada en Crist la nostra esperança. Vosaltres vau escoltar l’anunci de la veritat, la bona nova de la vostra salvació, i després d’escoltar-la i de creure-hi, també vosaltres, en el Crist, heu estat marcats amb l’Esperit Sant promès. Aquesta és la penyora de l’heretat que Déu ens té reservada, quan ens rescatarà plenament com a possessió seva personal. Aleshores serem lloança de la seva grandesa.]

Lectura de l’evangeli segons sant Marc (Mc 6,7-13)

En aquell temps, Jesús cridà els dotze i començà d’enviar-los de dos en dos. Els donà poder sobre els esperits malignes i els recomanà que, fora del bastó, no prenguessin res per al camí: ni pa, ni sarró, ni diners, ni un altre vestit, i només les sandàlies per calçat. I els deia: «A la primera casa on us allotgeu, quedeu-vos-hi fins que marxeu d’aquell lloc. Si en un lloc no us volen rebre ni escoltar, a l’hora de sortir-ne, espolseu-vos la terra de sota els peus, com una acusació contra ells.» Els dotze se’n van anar i predicaven a la gent que es convertissin. Treien molts dimonis i ungien amb oli molts malalts, que es posaven bons.

Comentari homielètic

«Escollits i enviats» Avui se’ns parla d’elecció i de crida. Cridat va ser Amós, el profeta; cridats els apòstols; cridats som nosaltres: «Ens elegí en ell abans de crear el món, perquè fóssim sants, irreprensibles als seus ulls.» Sí, hem estat cridats per Déu en Crist perquè siguem els seus testimonis. Quantes vegades ens ho hem dit en l’Any Jubilar de Sant Fructuós i els seus diaques: «Testimonis, avui som nosaltres.» Existim perquè Déu ens ha cridat a la vida, perquè ens ha estimat. A tots ens estima, infinitament. Elegits en Crist, segons el model d’home que és Jesucrist. Cridats a reproduir en la nostra vida la vida de Crist, com a fills i hereus que som de Déu. Fills en el Fill. I si som en Crist hem de veure el món i l’home tal com els veu Crist. Aquest ser en Crist ens compromet en l’anunci de la bona nova. Avui, els testimonis, els portadors de les meravelles de Déu, els sembradors de pau i alegria som nosaltres. Tots, sense distincions. El nostre temps té necessitat d’aquest anunci. No podem evadir-lo. El Senyor compta amb cada un de nosaltres. Fem apostolat sense temors, el producte que oferim és el millor: invitar a ser amics de Déu. No us engresca? El millor testimoni és l’exemple. Convertim-nos, creiem, confiem en qui ens crida i envia, desprenguem-nos de tot el que enterboleixi la nostra identificació amb Crist, posem els mitjans per a reproduir fidelment en les nostres vides la imatge de Crist. De tot això se’n diu «santedat». Joaquim Fortuny, pvre.