Lectures de missa

CERCAR LECTURES:
Cicle A :
Cicle B :
Cicle C :
CATALÀ ESPAÑOL
DIUMENGE III D´ADVENT (C)
16/12/2018 (C)
Lectura de la profecia de Sofonies (So 3,14-18a)

Crida de goig, ciutat de Sió. Aclama, Israel. Alegra’t i celebra-ho de tot cor, ciutat de Jerusalem. El Senyor ha tret fora els qui et condemnaven, ha fet fugir els teus enemics. Tens dintre teu el Senyor, rei d’Israel, no veuràs mai més cap desastre. Aquell dia diran a Jerusalem: «No tinguis por, Sió, no deixis caure les mans; el Senyor, el teu Déu, el tens a dintre, com a Salvador poderós; per tu s’ha transportat d’alegria, et renova el seu amor, està de festa i crida de goig com en dies d’aplec.»

Salm responsorial [(Is 12,2.3-4bcd.5-6 (R.: 6)]

El Senyor és el Déu que em salva,
confio, no m’espanto.
d’ell em ve la força i el triomf,
és ell qui m’ha salvat.

R. Aclama’l ple de goig
Perquè el Sant d’Israel és gran a la teva ciutat.

Cantant de goig sortirem a buscar l’aigua
de les fonts de salvació.
«Enaltiu el Senyor, proclameu el seu nom,
feu conèixer entre els pobles les seves gestes.
Recordeu que el seu nom és excels.» R.

Canteu al Senyor, que ha fet coses glorioses.
Que ho publiquin per tota la terra.
Poble de Sió, aclama’l ple de goig
perquè el Sant d’Israel és gran a la teva ciutat. R

Lectura de la carta de sant Pau als cristians de Filips (Fl 4,4-7)

Germans, viviu sempre contents en el Senyor; ho repeteixo, viviu contents. Que tothom us conegui com a gent de bon tracte. El Senyor és a prop. No us inquieteu per res. A cada ocasió acudiu a la pregària i a la súplica, i presenteu a Déu les vostres peticions amb acció de gràcies. Així, la pau de Déu, que sobrepassa el que podem entendre, guardarà els vostres cors i els vostres pensaments en Jesucrist.

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc (Lc 3,10-18)

En aquell temps, la gent preguntava a Joan: «Així, doncs, què hem de fer?» Ell els responia: «Qui tingui dos vestits, que en doni al qui no en té, i qui tingui menjar, que el comparteixi també amb els altres.» Entre els qui anaven a fer-se batejar hi havia també uns cobradors d’impostos que li deien: «I nosaltres, mestre, què hem de fer?» Ell els contestà: «No exigiu més del que està establert.» Igualment uns guardes li preguntaven: «Què hem de fer també nosaltres?» Ell els deia: «No forceu ningú amenaçant de maltractar-lo o de denunciar-lo; acontenteu-vos de la vostra soldada.»
La gent, que vivia en l’expectació, sospitava si Joan no fóra potser el Messies. Ell respongué dient a tothom «Jo us batejo només amb aigua, però ve el qui és més poderós que jo, tan poderós que no sóc digne ni de deslligar-li el calçat. Ell us batejarà amb l’Esperit Sant i amb foc. Ja té la pala a les mans per ventar la seva era; el blat, l’entrarà al seu graner, però la palla, la cremarà en un foc que no s’apaga.» Amb aquestes i moltes altres exhortacions, Joan anunciava al poble la bona nova.

Comentari homielètic

«Alegreu-vos»

Ens diu sant Lluc que en temps de Joan Baptista «la gent vivia en l’expectació». També nosaltres hi vivim, però amb una gran diferència: ells intuïen l’arribada del Messies, nosaltres sabem que ja ha arribat.

D’aquí que l’Església ens convidi a l’alegria: el Senyor és dins nostre, el Senyor ens omple de goig i de pau, i dóna sentit a la nostra existència. Sí, alegrem-nos.

No podem anar pel món amb la cara llarga. No! El cristià se sap salvat, se sap ple de Déu, se sap portador de Crist, «en vas de terrissa», però coneixedor i portador del gran tresor. D’aquí el viure alegres, sempre contents en el Senyor.

Això només serà possible si vivim en gràcia, fidels al nostre compromís baptismal. Perquè el fonament de la nostra alegria és Déu en les nostres ànimes, i si no hi tenim Déu no podem viure contents.

Aquells que s’apropaven a Joan, que esperaven la vinguda del Messies, li preguntaven: «Què hem de fer?» Nosaltres també ens podem preguntar: «Què hem de fer? Com hem de preparar-nos per a rebre el Senyor que ve a omplir d’alegria les nostres vides?»

Joan ens ajuda a respondre:

1. Compartir: «Qui tingui dos vestits […], qui tingui menjar.»
2. Justícia i més: caritat: «No exigiu més del que està establert.»
3. Humilitat: «No forceu ningú.»

També sant Pau ens ajuda a contestar:
1. «Que tothom us conegui com a gent de bon tracte.»
2. «No us inquieteu per res.»
3. «A cada ocasió acudiu a la pregària i a la súplica.»
4. «Presenteu a Déu les vostres peticions amb acció de gràcies.»

Maria, portadora del Crist, causa de la nostra alegria, pregueu per nosaltres.

Joaquim Fortuny, pvre.