Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES


L’Església de Sant Miquel Arcàngel de Forès recupera la seva esplendor originalenviar a un amigoL’església romànica del municipi de Forès, a la Conca de Barberà, torna a lluir després de la rehabilitació integral a què ha estat sotmesa en els darrers anys. Les obres, impulsades per l’Ajuntament i la Parròquia, han comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona. Aquesta i altres inversions han permès recuperar la imatge original del temple, tot resolent problemes de conservació que n’afectaven l’interior i l’exterior.

Les tasques de restauració tenen el seu origen l’any 2006. Els treballs han abastat nombrosos espais i elements de l’església, com ara la coberta, el paviment, les façanes, els accessos exteriors de les dues portes, la supressió de barreres arquitectòniques, la recerca arqueològica del cementiri vell i elements artístics de l’interior del temple. Així mateix, s’ha construït de nou l’absis, en base a la volumetria de les restes que en quedaven, ja que originàriament constava d’una sola nau amb absis semicircular a la capçalera. D’aquesta manera, un dels municipis més petits de Catalunya recupera un edifici patrimonial emblemàtic, amb data del segle XII i declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), que és visible des de gran part de la Conca de Barberà atesa l’alçada de Forès: 866 metres.

Amb motiu de la inauguració de les millores al temple, l’Ajuntament de Forès va presentar el llibre Restauració de l’església de Sant Miquel de Forès, 2006-2016, una publicació que inclou les aportacions de persones que han intervingut en el projecte: Joan Figuerola, Joan Gavaldà i Jordi Romera (arquitectes); Isidre Pastor (arqueòleg); Joan Menchon, Pere Beserán i Sofia Mata de la Cruz (patrimoni artístic), amb la col·laboració de Chantal Bruach, Beatriz Fernández i Cristina Martí. El llibre inclou, així mateix, poemes de Joan Margarit, que van ser llegits pel mateix poeta durant la presentació.

A l’acte institucional d’inauguració va assistir-hi el Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol, qui va presidir seguidament la missa; l’alcalde de Forès, Sr. Julià Josep Plaza; el rector de la Parròquia, Mn. Adam Safianczuk; el president de la Diputació de Tarragona, Sr. Josep Poblet; l’exalcalde, Sr. Josep M. Llorach i d’altres representants d’entitats i municipis propers.

Font i fotografies: Diputació de Tarragona