Camp de Mart. Tarragona, 22 d’octubre de 2016

Benvolguts arquebisbes i bisbes, preveres concelebrants i diaques; directors de les Càritas de Catalunya; voluntaris de les Càritas de Catalunya; germans i germanes en el Senyor,

Dono gràcies a Déu en nom dels meus germans bisbes i en nom propi a tots els qui treballeu a Càritas, voluntaris i personal, pel vostre servei de caritat que autentifica l’evangeli de misericòrdia. Realment: «No hi ha alternativa a la caritat, perquè els qui es posen al servei dels germans, encara que no ho sàpiguen, són els qui estimen Déu», va predicar el Papa a l’homilia de canonització de la mare Teresa de Calcuta» (Roma, 04.09.2016).

En comunió amb tota l’Església ens disposem ara a celebrar el banquet de la caritat, l’eucaristia, on l’Amor mateix para taula. Càritas, no ho oblideu, és el nom de Déu. I en l’eucaristia rebem la plenitud de l’amor de Crist fet eucaristia, una caritat que es difon i s’irradia en els germans i germanes que servim. En ells, en el rostre dels vexats per la societat, dels pobres, dels marginats, dels sense sostre, dels immigrats i estrangers hem de manifestar aquest amor que rebem de Jesús.

De tot el que hem fet i compartit avui, en aquesta jornada tan joiosa, l’eucaristia, sens dubte, és el més gran, perquè el Senyor mateix se’ns dóna. Nosaltres podem estimar els germans necessitats a les nostres Càritas perquè el Senyor ens regala a tots el seu amor. És amb aquest amor que podem i hem d’estimar els germans. Càritas manifesta la glòria i la presència del Senyor ressuscitat que actua en el seu cos, que és l’Església. No oblideu mai que el servei que feu el realitzeu en nom de l’Església. Sou Església i això és una gràcia molt gran. També una gran responsabilitat.

Càritas realitza el que canta el Salm: «El Senyor és a prop dels qui sofreixen, salva els homes que se senten desfets.» El Senyor ho fa a través dels qui, per una crida que mai no agrairem prou, treballeu i serviu en nom de la caritat de l’Església. Vosaltres voleu viure la primera veritat de l’Església tal com ens ho ha ensenyat el papa Francesc en la butlla Misericordiæ vultus: «La primera veritat de l’Església és l’amor de Crist. Siguem el poble de la misericòrdia. Misericordiosos com el Pare, aquesta és la consigna de l’Any Sant. Com estima el Pare així estimen els fills. Com el Pare és misericordiós així els fills són misericordiosos els uns amb els altres: «La clau de volta que suporta la vida de l’Església és la misericòrdia» (MV 10).

Vosaltres sou més que voluntaris, sou apòstols de la misericòrdia del Pare del cel. És el Senyor qui ens envia a servir els germans i germanes que ho necessiten. La vostra missió és del Senyor. Quan rebeu els pobres a la casa de la parròquia mireu-los sota la mirada de Déu. No penseu primer: Com els miro jo? Penseu sempre: Com els mira Déu? I, sobretot, no doneu mai res a un pobre sense mirar-lo als ulls i donar-li les gràcies. Rebeu-los com rebríeu el Crist, reconeixent en ells Jesús crucificat i servint-lo en els germans necessitats. Qui viu la missió de Càritas no és un agent social, sinó un testimoni de Crist, una persona que busca Crist i es deixa buscar per Crist, una persona que estima amb l’amor de Crist, esperit de gratuïtat i de lliurament, sense esperar res a canvi.

Totes les nostres estratègies i planificacions es queden buides si no porten en nosaltres aquest amor, no el nostre amor, sinó el seu, el de Crist. Si Càritas no porta el tresor de l’amor de Crist dins seu no és res, es perdria com qualsevol organització humanitària, i ja no seria la manifestació de l’amor inexhaurible de la misericòrdia del Pare del cel i de les entranyes maternals de l’Església. No feu només caritat als pobres, feu-vos amics seus (Lc 16,9), pregueu per ells. La caritat cristiana no és exclusiva, és inclusiva, fa propis els sofriments i el dolor de l’altre, així Jesús ens ho ensenyat. La professionalitat pot ser freda, però la caritat no ho és mai. Tinguem presents les paraules de sant Pau: «El qui estima és pacient, és bondadós; el qui estima no té enveja, no és altiu ni orgullós, no és groller ni egoista, no s’irrita ni es venja; no s’alegra de la mentida, sinó que troba el goig en la veritat; tot ho excusa, tot ho creu, tot ho espera, tot ho suporta» (1Co 13,4).

El Sant Pare ens ha dit que l’acció social de l’Església no és «“una simple ajuda que es dóna en un moment de necessitat”, seria un “acte estèril” que no té arrel, sinó que “és el d’una vocació a la caritat amb què cada deixeble de Crist el serveix amb la pròpia vida, per créixer cada dia en l’amor; és a dir, un compromís seriós i alhora joiós que requereix radicalitat i esforç per a reconèixer el Mestre diví en els més pobres i posar-se al seu servei”» (Homilia del papa Francesc del dia del Jubileu dels Voluntaris a Roma, el setembre passat).

Per això us demano amb insistència que, a més de la formació necessària pel que fa a la competència del vostre servei, aprofundiu en l’espiritualitat i en la mística de la caritat que aprenem en la santedat de tants que ens han precedit. Penso, per exemple, en santa Teresa de Calcuta i en tants sants i santes de les nostres Esglésies particulars. Aquesta és la primera formació i la més essencial.

Descobriu el vostre servei com un camí de santedat, per aquest camí aneu cap a Déu, perquè «Déu estima els pobres i els qui els estimen», deia sant Vicenç de Paül. Santifiqueu-vos en el servei que feu, acolliu els germans més del que encara feu, amb més amor i tendresa. Revestiu-vos de la compassió dels fills de Déu. Seria un fruit magnífic del Jubileu de la Misericòrdia que celebrem. No es tracta d’aprendre a donar, sinó de «com donem», amb quin esperit ho fem.

En l’exercici del meu ministeri i visitant les parròquies de l’arxidiòcesi de Tarragona he conegut el vostre treball. Per això, no vull deixar d’esmentar les Càritas parroquials: el treball de cada setmana, fet amb fidelitat, amb alegria. Les Càritas parroquials són l’expressió més bella de la Càritas de l’Església; les Càritas parroquials saben el nom i coneixen el rostre dels pobres de nostre Senyor. Naturalment totes les Càritas són iguals, i un servei de Càritas, per petit que sigui, porta tota la densitat de la caritat de l’Església. Per això agraeixo al Senyor Jesús el vostre treball i el vostre servei. Els voluntaris i voluntàries de Càritas amb els mossens sou realment un tresor del Senyor i mereixeu elogi. És ben cert que Càritas a nivell del país té bona premsa, i amb raó, però vosaltres sabeu perfectament que més enllà de l’opinió dels homes continuaríeu fent aquest servei perquè «la caritat de Crist us urgeix». També vull saludar els treballadors socials de Càritas i agrair-los el treball (certament necessari), us prego que treballeu amb l’esperit de Càritas, dins la qual hi ha un «plus d’amor i de compassió». Sintonitzem tots en l’Esperit de Crist.

La caritat exercida en l’Església és sempre un acte de justícia, i els pobres, com diu sant Francesc d’Assís, són «Senyors nostres». No els donem res que no sigui seu i servir-los és un privilegi i un honor. Som nosaltres que els donem gràcies per a poder-los servir. La societat del benestar pot ser tan contradictòria que pot donar als pobres allò mateix que ella els ha robat i espoliat. La corrupció dels qui es creuen bons és la més pèssima. Justícia i misericòrdia són u en la doctrina social de l’Església. Em ve a la memòria el pensament cèlebre de sant Agustí: «En la caritat tot pobre és ric, però sense caritat tot ric és pobre.»

Maria és la casa de la benedicció, ella ens acull sempre en aquesta casa, a nosaltres i els qui servim. Maria ens acull a tots al peu de la creu de Jesús en la persona dels pobres i sofrents. A ella, la Mare de misericòrdia i dels pobres, confiem el present i el treball de les Càritas de les nostres diòcesis. Que la nostra Càritas sigui una casa de benedicció i de consol per als nostres germans. Tinguem-los ara ben presents en el cor d’aquesta celebració.

Start typing and press Enter to search

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies

ACEPTAR

Aviso de cookies