Han estat innombrables les vegades que en el curs dels meus viatges he travessat Solivella, gairebé un pas obligat entre les comarques de Tarragona i de Lleida. En tantes ocasions he admirat la personalitat històrica d’aquest poble agrícola de la Conca de Barberà amb les seves vinyes canviants de color segons la temporada.

Aquest dilluns, 10 de setembre, com el passat 10 de juny, la meva visita a Solivella té un motiu joiós que honora l’Església de Tarragona: la celebració del 275 aniversari del vot que va fer el poble al Sagrat Cor de Jesús, devoció de la qual va ser pioner a la nostra arxidiòcesi.

Amb motiu d’aquest aniversari, desitjo felicitar el rector de Solivella, Mn. Pere Fibla, i les autoritats municipals que s’uneixen a la festa que començarà avui amb una missa solemne i ofrena floral davant la imatge de la Mare de Déu de la façana de la parròquia, i acabarà a la tarda amb la processó amb el Santíssim Sagrament pels carrers de la població.

Lligat al vot de poble, que es va fer per implorar la salvació davant una epidèmia mortal, Solivella i la seva devoció al Sagrat Cor de Jesús tenen tres Privilegis que li van ser concedits, un pel Papa, el segon pel Rei i el tercer per l’Arquebisbe. Els documents, en marc de plata, es van conservar amb afecte al costat de l’altar major, fins que van ser destruïts en una de les guerres, l’any 1835.

Amb satisfacció he accedit a la petició de les autoritats de refer el document episcopal, amb l’esperança que s’aconsegueixin també els altres dos Privilegis en dates properes.

Celebrar 275 anys del vot popular al Cor de Jesús té una significació molt especial. És una prova que la fe s’ha transmès de generació en generació. En redactar el meu vot reconstruït penso no sols en aquest passat de fe, sinó també en el futur. Tant de bo siguem capaços de transmetre a altres els ensenyaments que nosaltres hem rebut dels nostres grans. No serà només un ornament, un fet costumista, sinó el millor llegat que podrem deixar als qui ens succeeixin.

La del Sagrat Cor és una devoció molt important en la vida cristiana, perquè té per objecte directe l’amor de Jesucrist per nosaltres, fins a ser capaç de lliurar-se a la passió i mort per la nostra salvació.

A Jesús, present en el sagrari i en la custòdia, i a la Mare de Déu del Tallat, tan propera, demano avui especialment pel poble de Solivella i per tota l’Església de Tarragona.

† Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

 

Start typing and press Enter to search

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies

ACEPTAR

Aviso de cookies