Aquest any m’he proposat tractar de tant en tant temes relacionats amb la Bíblia, aquest conjunt de llibres inspirats per Déu. Ho faig en el context de les recomanacions del papa Francesc, que cada família hauria de tenir una Bíblia a casa i llegir-la.

El Concili Vaticà II va voler que ens familiaritzéssim amb l’ús de l’Antic i el Nou Testament. Va disposar que a la missa els seus textos fossin llegits en la llengua vernacla i que tinguessin dignitat i espai suficients abans d’entrar al nucli de la celebració eucarística.

La Bíblia és el llibre més important de la història, el més venut (continuen editant-se’n uns cent milions d’exemplars cada any), el més influent en la cultura del món. Però alhora és un compendi de setanta-tres llibres, alguns de poques pàgines: quaranta-sis pertanyen a l’Antic Testament i vint-i-set al Nou, que comprèn des dels quatre Evangelis fins a l’Apocalipsi.

Aquesta llista o cànon de llibres, escrits originàriament en hebreu, grec i arameu, va ser configurada definitivament al segle IV basant-se en la tradició dels llibres inspirats compartida en general pel judaisme i el cristianisme.

Els catòlics hem de tenir en gran estima la Bíblia, encara que no la considerem la font única de la Revelació i posem en guàrdia els lectors sobre una interpretació purament personal i fora de context d’alguns paràgrafs. Sabem que hi ha textos més literaris que històrics, però no podem caure en la tendència a considerar la Bíblia una col·lecció de faules moralitzants.

Per tot això és important llegir la Bíblia, estudiar-la a la llum de la interpretació de l’Església. Sant Agustí va demanar: «Llegiu la Bíblia perquè no sigueu cecs que guien cecs; llegiu-la perquè en ella hi trobareu tot el que heu de practicar i tot el que heu d’evitar.»

Com una raó més per a conèixer-la cal afegir que està a la base de les millors obres pictòriques dels diferents museus, i en el fons de moltes obres d’arquitectura, com tantes catedrals i santuaris de tot el món, o la Sagrada Família de Gaudí, que cada nit meditava la Bíblia per a la seva inspiració d’artista.

Cal llegir-la amb devoció i cura. Tenim a les mans textos sagrats; no hem d’abordar-los en la seva literalitat com si tot fos científic, ni amb les tisores de podar per quedar-nos només amb el que ens agrada.

I no m’oblido de com n’estem, d’orgullosos els tarragonins, de comptar amb el Museu Bíblic, dirigit per l’equip del Dr. Andreu Muñoz, referència a escala mundial entre estudiosos i divulgadors de la Bíblia.

† Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

Start typing and press Enter to search

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies

ACEPTAR

Aviso de cookies