Benvolguts i benvolgudes, avui celebrem la Jornada mundial de les missions, anomenada també el diumenge del Domund. És una bona oportunitat per pregar i donar suport als nostres missioners que, en països llunyans, es deixen la pell al costat dels més desafavorits de la terra, tot portant-los l’esperança del missatge de Jesús.

A més, enguany el papa Francesc ha volgut que durant aquest mes, anomenat «Mes missioner extraordinari», tinguem en el centre de la nostra pregària i de la nostra acció cristiana l’activitat missionera de l’Església. D’aquí que el Papa ens convidi no sols a pregar i ajudar les missions estrangeres, sinó a ser també nosaltres missioners en els nostres propis ambients, aquí, a casa nostra. Se’ns convida, per tant, a ser valents i a comunicar l’Evangeli.

A les xarxes socials, estem acostumats a compartir, a voltes sense pudor, tot el que fem a cada moment amb els nostres amics, familiars, companys… Però, com ens recorda el papa Francesc en el missatge per a la Jornada mundial de les missions d’enguany, com a catòlics tenim «una riquesa per donar, per comunicar, per anunciar; aquest és el sentit de la missió». El Papa explicita que, com diu el lema del Domund d’aquest 2019, som «batejats i enviats». Com a cristians i, per tant, com a deixebles de Jesús, cal «tornar a trobar el sentit missioner de la nostra adhesió de fe a Jesucrist», perquè aquesta fe «l’hem rebuda gratuïtament com un do en el baptisme i gratuïtament hem de compartir-la, sense excloure ningú».

El papa Francesc ens demana també que trenquem amb les nostres comoditats, que sortim de la nostra zona de confort i ens donem als altres. L’exemple més clar el tenim en els nostres missioners, en el treball que fan cada dia lliurats a l’amor de Crist. Amb aquesta jornada del Domund i amb el Mes missioner extraordinari, hauríem de proposar-nos estar més a prop encara d’ells. Sabem que necessiten de la nostra col·laboració per a desenvolupar la seva tasca enmig de la pobresa, la guerra, l’exclusió, les catàstrofes naturals… Malauradament, els mitjans de comunicació sols es fan ressò del seu treball quan una tragèdia colpeja les seves vides.

Enguany, les Obres Missionals Pontifícies han volgut fer conèixer la tasca dels nostres missioners a través d’una «cadena de bondats», on expliquen els treballs concrets realitzats per ells en els territoris de missió. En aquesta «cadena» podem tenir present especialment els nostres trenta-tres missioners i missioneres, fills de la nostra arxidiòcesi, que han estat enviats arreu del món. Ells van creure en el somni de Déu, porten l’Evangeli en el seu cor, l’han après i el viuen tot fent camí amb els pobles que serveixen. Preguem especialment avui per ells i col·laborem generosament perquè tinguin els mitjans necessaris per a continuar en la seva missió.

Estimats: també nosaltres som «batejats i enviats». Se’ns recorda, per tant, la gràcia del baptisme que hem rebut i la necessitat de compartir i de comunicar la fe sense excloure ningú.

† Joan Planellas i Barnosell
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

Start typing and press Enter to search

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies

ACEPTAR

Aviso de cookies