Un temps marià per excel·lència és l’Advent i el Nadal. Al costat de Crist, amb tota la tendresa, hi trobem la seva Mare, Maria. L’Església antiga ja expressava el caire marià del Nadal amb aquesta pregunta admirativa: «¡Quina millor festa de la Mare que el naixement del Fill!» La Mare de Déu va viure millor que ningú l’espera del Messies, l’infantà i el presentà als pastors i als mags d’Orient.

La primera gran festa mariana que trobem dins el temps d’Advent és la Immaculada Concepció, que celebrem avui, dia 8 de desembre. Celebrem el que sant Pau VI anomenava «la preparació radical» de Maria i el «sí» de Déu a la humanitat. Déu, «per la seva benèvola decisió» (Ef 1), i preparant l’arribada del seu Fill, «preservà la Verge Maria de tota màcula de pecat original, per tal de preparar en ella, enriquida amb la plenitud de la gràcia, una mare digna del seu Fill». Així ho afirma el Prefaci de la missa d’avui. Però aquesta festa també pot veure’s com la festa de tota l’Església i, fins i tot, de la humanitat. Perquè la plenitud de gràcia de Maria és com el preludi de la plenitud de la nostra vida amb Déu. «Per la vostra benedicció és beneïda tota criatura», deia sant Anselm. Maria és com el símbol i representació de tota l’Església. Per això, en el clima de l’Advent, aquesta festa ens omple d’alegria i ens prepara a celebrar també nosaltres amb plenitud la vinguda del Salvador.

Més endavant, a partir del dia 17 de desembre, s’accentua en la litúrgia el record de la Verge, que «esperà plena d’amor» la vinguda de Jesús, com resa el segon Prefaci d’Advent. A més, el quart diumenge d’Advent és una veritable festa mariana. Les seves lectures i oracions són com un resum del misteri de la Mare de Déu en la imminència del Nadal.

Després, des del 25 de desembre, tot celebrant la manifestació de Crist com a Salvador, contemplem també la proximitat de Maria: com a mare que l’infanta, com a presentadora del seu Fill als pastors i als Mags, i com a esposa i mare en la festa de la Sagrada Família, el diumenge després de Nadal.

Però encara hi ha una altra festa mariana. És el primer de gener, en què celebrem la solemnitat de Santa Maria, Mare de Déu. Celebrar la maternitat de Maria és celebrar el més íntim i característic de la seva personalitat a l’interior del pla de Déu. Aquesta festa, la més antiga dedicada a la Mare de Déu del calendari romà, il·lumina els dotze mesos de l’any amb el seu to d’esperança i de pau. Recordant la seva maternitat, celebrem que per ella ens han vingut tots els béns de la salvació i, a partir d’aquest moment, comença també a ser mare per a tots nosaltres. Perquè Maria és Mare de Crist i, al mateix temps, Mare de l’Església, com ens recordà el Concili Vaticà II.

† Joan Planellas i Barnosell
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

Start typing and press Enter to search

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies

ACEPTAR

Aviso de cookies