És una imatge gòtica del segle XV. Presideix la portalada de la Catedral Primada. És una imatge pròpia de les imatges gòtiques, amb plecs perfectíssims. A les catedrals medievals ocupa sovint el mainell per significar que Maria és la porta del cel, ella que fou la primera en traspassar-la. Ella és la Nova Eva que trepitja, segons el llibre del Gènesi, la Serp antiga i els monstres del mal. La primera Eva tancà el paradís, la nova Eva l’obre. La imatge vol representar a Maria que contempla els fidels, els deixebles del seu Fill, que entren a la Catedral per celebrar els Sants Misteris.

Del llibre dels Salms

Obriu-me les portes dels justos:
entraré a donar gràcies al Senyor.
Aquest és el portal del Senyor,
els justos hi poden entrar.
Et dono gràcies perquè m’has escoltat
i has vingut a salvar-me (Sl 117, 20-21)

Meditació

Quan entrem a la nostra estimada catedral la imatge de santa Maria del Mainell ens esguarda. Maria és la primera cristiana perquè és la primera de creure i d’estimar el Fill. Ella ens precedeix com a Mare i Germana nostra en el camí de la fe. L’Església la invoca com la «Porta del cel». Invoquem-la sempre amb aquest bell nom. Entrar en l’Església de la terra és ja entrar en l’Església del cel. Amb el salmista podem contemplar com la porta del cel (Déu infinit) ha estat oberta per nosaltres i la vida eterna ens ha estat ja donada. L’Església acompanya el goig i el dolor de la humanitat, segons el Concili Vaticà II, i Maria esdevé un signe d’esperança certa i de consol pel poble que peregrina (LG 68). En les dificultat que vivim sentim la presència de Maria que ens acompanya.

Per les indicacions de les autoritats sanitàries no podem celebrar l’Eucaristia públicament, tanmateix les parròquies no han tancat del tot, alguns fidels, amb prudència i precaució, hi aniran a pregar. Allí hi ha la Presència eucarística. Allí hi ha la Porta del cel. La Taula que uneix el cel i la terra. Desvetllem el desig de l’Eucaristia i fem la comunió espiritual: Veniu ara a la meva ànima, Senyor, com si us hagués rebut sagramentalment.

Intenció de pregària

Per l’Església que viu i peregrina a Tarragona; per tota l’arxidiòcesi que sàpiga acompanyar i ser solidària amb el dolor de les persones que viuen la desolació de la Covid 19.

Fem ara un silenci, habitat per la pregària interior i diguem el Pare nostre, l’Ave maria, i el Glòria. S’afegeix la pregària del Papa Francesc.

Pregària a la Mare de Déu del papa Francesc

Oh Maria, vós resplendiu sempre en el nostre camí
com a signe de salvació i d’esperança.
Nosaltres ens confiem a vós, Salut dels malalts,
que prop de la creu us associàreu  al dolor de Jesús,
mantenint ferma la vostra fe.
Vós sabeu de què tenim necessitat
i estem segurs que proveireu,
perquè, com a Canà de Galilea,
tornin l’alegria i la festa després d’aquests moments de prova.
Ajudeu-nos, Mare de l’Amor diví,
a conformar-nos a la voluntat del Pare.
i ser dòcils a la Paraula de  Jesús,
que ha pres sobre sí els nostres patiments.

S’afegeix l’antífona mariana:

Sota la vostra protecció ens refugiem, oh santa Mare de Déu, no desoïu les nostres súpliques en les nostres necessitats, en tots els perills deslliureu-nos sempre, verge gloriosa i beneïda.

 

Start typing and press Enter to search

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies

ACEPTAR

Aviso de cookies