Capafonts és un municipi aturonat enmig d’un amfiteatre de muntanyes del Baix Camp i l’etimologia del nom és literal. En el seu terme municipal hi neixen més de cinquanta fonts, la més coneguda la Font de la Llúdriga. És veritablement «Cap de les fonts». Des de la seva fundació forma part del Comptat de Prades i apareix a la carta de repoblació de l’any 1159.

En una vall, no molt lluny del poble, en el camí que baixa cap a Farena, seguint el curs del Brugent, hi ha l’ermita de la Mare de Déu de Barrulles. La imatge la custodien, i bé que fan, en el temple parroquial. Malmesa durant la guerra, fou bellament restaurada. És realment preciosa, del segle XV, amb l’aire gòtic esvelt. Sosté amb la mà dreta l’Infant perquè es compleixi el vers del salm: teniu la reina a la dreta. Amb l’altra sosté una pinya. La pinya té el fruit amagat i a les mans de la Mare de Déu recorda les frases de l’evangeli de Lluc: Maria guardava totes aquestes coses en el seu cor. Ella és l’inici de la memòria de l’Església, n’és el primer arxiu.

No oblidem el que passa aquests dies, conservem en el cor aquests esdeveniments, interpretem-los a la llum de la fe. Déu parla a través de la història.

Del llibre dels salms d’Israel:

El meu cor no és ambiciós, Senyor,
no són altius els meus ulls;
visc sense pretensions de grandeses,
o de coses massa altes per a mi;
em mantinc en una pau tranquil·la,
com un nen a la falda de la mare,
tot esperant els vostres dons.
Israel espera en el Senyor
ara i per tots els segles (Sl 130).

Meditació

El salm 130 és una perla del saltiri. És breu i delicat. L’orant talment un infant de llet es confia a la misericòrdia de Déu, que és pare i també mare. Així viu confiat com un infant en braços de la mare. En el salm també hi ha amagat el misteri de l’Església Mare. En el si de l’Església esperem confiats els dons del Senyor. En el salm també hi ha amagat el misteri de Maria, la mare en la qual l’orant reposa confiat, és també la qui el Senyor ens va donar per mare des de la creu. El breu salm era el preferit del cor de santa Teresa de l’Infant Jesús i de la santa Faç, breu com la seva vida, plena d’amor i de confiança.

Els devots de la Mare de Déu es coneixen entre ells pel seu capteniment, exclouen de la vida tota pretensió (el meu cor no és altiu, visc sense pretensions de grandeses) i saben que tot està en mans de Déu. També la pandèmia que sofrim i les seves conseqüències.

Anem espiritualment a la vall de Barrulles, a l’ermita, on de petits jugàvem i fèiem colònies i, enmig de la seva solitud, preguem a Maria pels germans que sofreixen. Maria inspira sempre sentiments de confiança, d’abandó a la voluntat de Déu, més enllà del que ens és comprensible.

Escriu el Papa «Cada vegada que vaig a un santuari marià, m’agrada “guanyar temps” mirant i deixant-me mirar per la Mare, demanant la confiança del Nen, del pobre i del senzill que sap que aquí hi ha una mare i és capaç de pidolar lloc a la seva falda». Són paraules que només les pot escriure un home de Déu.

 

Intenció de pregària

Per tots els qui treballen en els serveis essencials: els farmacèutics, els cossos de seguretat i de protecció civil, pels qui treballen en les àrees d’abastiment alimentari, pels pagesos i transportistes: que tots tinguin benedicció de Déu i gratitud de la societat.

Fem ara un silenci, habitat per la pregària interior i diguem el Pare nostre, l’Ave Maria i el Glòria. S’afegeix la pregària del papa Francesc.

 

Pregària a la Mare de Déu del papa Francesc

Oh Maria, vós resplendiu sempre en el nostre camí
com a signe de salvació i d’esperança.
Nosaltres ens confiem a vós, Salut dels malalts,
que prop de la creu vau ser associada al dolor de Jesús,
mantenint ferma la vostra fe.
Vós, Salvació de tots els pobles, sabeu de què tenim necessitat
i estem segurs que proveireu,
perquè, com a Canà de Galilea,
pugui retornar l’alegria i la festa després d’aquest moment de prova.
Ajudeu-nos, Mare de l’Amor diví,
a conformar-nos a la voluntat del Pare
i a fer el que ens dirà  Jesús,
que ha pres sobre seu els nostres sofriments
i ha carregat els nostres dolors
per conduir-nos, a través de la Creu,
a l’alegria de la Resurrecció.

S’afegeix l’antífona mariana:
Sota el vostre mantell ens emparem, Santa Mare de Déu; escolteu les nostres pregàries en tota necessitat i aparteu-nos sempre dels perills, Verge, gloriosa i beneïda.

Start typing and press Enter to search

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies

ACEPTAR

Aviso de cookies