Germans i germanes estimats: Dues frases de l’evangeli que acabem d’escoltar, sintetitzen el missatge de Nadal que omple de joia els cristians que viuen la seva fe, sintetitzen la predicació de l’Església, i, en totes les èpoques, a alguns els ha costat d’acceptar-les intel·lectualment. Dues frases: La Paraula era Déu i la Paraula es va fer home. Que fort!, dirien alguns. Les dues frases expressen la identitat de Jesús, el Crist. Existent des de sempre en el si del Pare Déu, en un moment concret de la història planta la seva tenda entre nosaltres, es fa home en el si de Santa Maria.

Aquest és el contingut del que celebrem avui amb una joia meravellada. Nadal, doncs, no és un conte per l’estil de Harry Potter. No és un somni infantil com el Pare Noel o la cavalcada dels reis; no és sols una festa per a infants, amb nadales, pessebres, tions i pastorets. Ni consisteix en un sentimentalisme superficial; o en la necessitat de crear, ni que sigui artificialment, un clima de bondat durant uns dies o de procurar ser feliços en aquesta època de l’any. El Nadal no és la festa del solstici d’hivern, encara que coincideixi en aquesta data. Precisament hi marcava distàncies. Com que no se sabia la data del naixement de Jesús, igual com passava amb els altres personatges de l’antigor, l’Església va posar la celebració del Naixement del Senyor el dia que els pagans celebraven el sol divinitzat i victoriós perquè és el moment que les hores de llum es tomen a allargar i s’allunya el temor d’una fosca cada vegada més llarga. D’aquesta manera, els cristians van voler honorar el naixement d’aquell que és, tal com hem sentit a l’evangeli, la Llum veritable que en venir al món il·lumina tots els homes i dones de la terra. D’aquell que és l’autèntic Sol invicte, l’autèntic vencedor en termes absoluts, perquè la foscor no ha pogut ofegar-lo, ni la mort retenir-lo per sempre. Ell, la seva persona i la seva paraula, brilla «com el sol en dia serè», com cantem en l’Exultet del dia de Pasqua.

El Nadal és un anunci de joia, d’alegria. Us anuncio una gran alegria, escoltàvem aquesta passada nit. l, a la primera lectura de la missa d’avui, el profeta Isaïes ens deia: Quin goig de sentir a les muntanyes els passos del missatger que… porta la bona nova, que anuncia la salvació. És el missatge que continua ressonant en l’Església i que els seus membres hem de transmetre als nostres contemporanis que no el coneixen o que n’han tingut una informació tergiversada. És el missatge de Nadal. Però, ¿podem parlar d’una gran alegria enmig de la incertesa del moment present, amb una pandèmia que ha trasbalsat el món, on molts hi han trobat la mort i per a molts altres els ha fet encara més pobres? ¿Podem parlar d’una gran alegria quan encara hi ha tants jous que esclavitzen, tantes bótes ensangonades marcant el pas, tant d’odi i de contraposició agressiva?; basta pensar en els conflictes de l’orient mitjà, en el terrorisme internacional, en la violència domèstica i en la pederàstia, en tanta bel·licositat acumulada, en els malalts incurables, en tot el sofriment humà. ¿Podem anunciar l’alegria a tot el poble, a tots els pobles? La causa d’aquesta alegria és el naixement de Jesús, el Príncep-de-la-pau que restableix el dret i la justícia, el Déu amb nosaltres que fa resplendir la llum i la pau a favor de tota la humanitat. El Nadal no és màgia, ni un conte de fades. Fixeu-vos que la gran alegria és proclamada després que Jesús hagués de néixer a l’estable i de ser posat en una menjadora perquè no hi havia lloc a l ‘hostal. I més endavant, segons el relat de l’evangelista sant Mateu, haurà d’exiliar-se i viure com a refugiat a Egipte… Tot com a prefiguració del que serà la seva vida i la seva mort: Ha vingut a casa seva i els seus no l ‘han reconegut, ens deia avui l’Evangeli de sant Joan. La vida i l’itinerari de Jesús no és, per tant, un conte de fades. Nadal és portador d’una gran alegria perquè és el naixement d’aquell que porta el consol i l’esperança a la humanitat, d’aquell que infon coratge, dóna forces i aporta sentit al combat, sovint tan feixuc, de la vida, d’aquell que restableix les coses i les persones en justícia i veritat.

Nadal és portador d’una gran alegria perquè el naixement de l’Infant de Betlem és tot un cant a la vida i a la vida autèntica. Amb tot, en aquests mateixos dies d’Advent hem assistit a l’aprovació de la llei de l’eutanàsia, realitzada «de manera sospitosament accelerada, en temps de pandèmia i estat d’alarma, sense escolta ni diàleg públic». Com afirmem els bisbes de tota la Conferència Episcopal, «el fet és especialment greu, ja que instaura una ruptura moral; un canvi en les finalitats de l’Estat: de defensar la vida a ser responsable de la mort infringida; i també de la professió mèdica, cridada en allò possible a guarir o almenys a alleujar, en qualsevol cas a consolar, i mai a provocar intencionadament la mort». Per aquest motiu, els bisbes «urgim a la promoció de les cures pal·liatives, que ajuden a viure la malaltia greu sense dolor i a l’acompanyament integral, per tant també espiritual, als malalts i a les seves famílies. Aquesta cura integral alleuja el dolor, consola i ofereix l’esperança que sorgeix de la fe i dona sentit a tota la vida humana, fins i tot en el sofriment i la vulnerabilitat. La pandèmia ha posat de manifest la fragilitat de la vida i ha suscitat sol· licitud per les cures, al mateix temps que indignació pel fet de descartar l’atenció a persones grans. Ha crescut la consciència que acabar amb la vida no pot ser la solució per tal d’abordar un problema humà. Hem agraït la feina dels sanitaris i el valor de la nostra sanitat pública, reclamant-ne fins i tot una millora i una atenció pressupostària més gran. La mort provocada no pot ser una drecera que ens permeti estalviar recursos humans i econòmics en les cures pal·liatives i l’acompanyament integral. Per contra, enfront de la mort com a solució, cal invertir en les cures i la proximitat que tots necessitem en l’etapa final d’aquesta vida. Aquesta és la veritable compassió» (Nota de la CEE, “La vida és un do, l’eutanàsia un fracàs”, 11 desembre 2020).

 

Ja ho veieu, doncs, avui, en aquest dia sant, la Paraula de Déu ens anuncia una gran alegria, però ja aneu intuint de quin tipus d’alegria estem parlant.

Fa pocs dies, un diari d’ampla volada portava un Suplement amb el títol «idees per Nadal», amb tot un munt de pàgines que explicitaven tot el que calia per viure el Nadal. Si les miraves, veies que només parlava de menjars i de begudes i dels obsequis que es podrien fer, a més de donar uns consells per poder resistir aquestes festes fins al final. No diré que no estigui bé de celebrar aquests dies en el caliu de la intimitat de la família -donat que enguany, com sabeu,  trobades  familiars nombroses tampoc es poden fer-,  de celebrar -dic- entorn d’una taula i d’uns regals que expressen l’estimació dels uns pels altres. Però res d’això és necessari, imprescindible, per celebrar el Nadal. Si ho fos, hi hauria molta gent que no el podria celebrar a causa de la pobresa, de la solitud, de la malaltia, del dolor profund. Per viure el Nadal només cal estar obert al fill de Maria, que és alhora Fill de Déu i, meravellats, deixar entrar en el fons del cor la seva persona, el seu missatge de pau, de justícia i d’amor sincer i desinteressat. Només així es pot experimentar la joia que ens anuncia el Nadal, la joia de què ens parla la Paraula de Déu. Perquè no es tracta d’una felicitat passatgera, efímera, que només dura un cert temps i després et deixa buit i novament submergit en el neguit i en la foscor.

Podem parlar, doncs, d’alegria. Però d’una alegria segons l’Evangeli, que no sempre correspon a la joia segons el món. La causa d’aquesta alegria que ens anuncia el Nadal és la presència de la salvació en la persona de Jesús; és una alegria tan paradoxal que, segons el Nou Testament, es pot viure també en els moments de tristesa i de sofriment, per això pot ser compartida al fons del cor per tothom. Aquesta alegria és la que ha de caracteritzar el creient que ha reconegut en Jesús el do definitiu de Déu a la humanitat per portar-la a la plenitud. Aquesta alegria és la que ens és anunciada novament en aquest dia de Nadal, juntament amb aquell altre missatge inseparable: no tingueu por. No tingueu por perquè Jesús us salva, us allibera dels vostres temors, fa camí amb vosaltres, eixuga totes les llàgrimes dels vostres ulls i del vostre cor, obre la possibilitat d’una vida més enllà de la mort. No tingueu por perquè Déu us estima entranyablement. Us anuncio una gran alegria. Però ja veieu que no es ben bé una alegria igual que la que ens promet la publicitat d’aquests dies o la que, amb tota la bona voluntat, ens poden desitjar els qui no comparteixen la fe cristiana. L’alegria que ens porta el naixement de Jesús és paradoxal i només pot ser copsada -potser caldria dir: «intuïda»- des del silenci interior i la contemplació agraïda del misteri de la maternitat de Santa Maria. Aquesta és l’alegria que anuncia l’Església des de fa segles per ser fidel al mandat del seu Mestre Jesucrist, encara que alguns ens vulguin fer creure que no és així. La joia profunda que experimentem en la fe, ens ha de portar a compartir-la, a fer més humana i digna la vida dels qui no tenen el necessari per a viure, o d’aquells que, a causa de la crisi econòmica, passen per situacions greus de penúria. L ‘alegria cristiana pel  naixement del Fill de Déu fet home s’expressa en litúrgia d’aquest dia. Concretament amb l’encontre amb ell que ens parla i se’ns dóna en la celebració de l’Eucaristia. Després expressem-la, per coherència amb el missatge de Nadal, en el caliu fratern i en el compromís social.

«El qui és la Paraula era Déu i es va fer home». La fe ens porta a contemplar la seva glòria en la petitesa del fill de Maria. Es va fer home per poder-se donar plenament a tothom com a germà. Amb un amor que arriba fins a nosaltres, i el porta a lliurar-se a cadascun en aquesta Eucaristia. Acollim-lo com la seva Mare Verge. Adorem-lo en la fe de l’Església com a Fill únic del Pare en la unitat de l’Esperit Sant.

Descarregar document

Start typing and press Enter to search

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies

ACEPTAR

Aviso de cookies