Catedral de Tarragona, 15 abril 2022

Lectures: Is 52,13-53,12; Sl 30,2.6.12-13.15-17.25;

He 4,14-16.5,7-9; Jn 18,1-19,42

 

Benvolguts mossens, benvolguts membres de les diferents confraries, agrupacions i associacions de la Setmana Santa de Tarragona. Aprofito l’avinentesa per felicitar-vos i encoratjar-vos per tot el que esteu fent aquests dies en els diversos actes i processons. Estimada Coral. Estimats germans, Estimades germanes. Benvolgut poble sant de Déu.

Recordo que l’any passat, el Divendres Sant, encara en plena pandèmia i amb un nombre reduït d’assistents a aquesta celebració del Divendres Sant, vaig centrar-me en parlar del silenci que embolcallava aquella celebració. Tot ens convidava a callar per poder sentir el crit de sofrença de Jesús, significat en els milers de víctimes i persones damnificades per la pandèmia i per les crisis sanitària, econòmica i social que aquesta va generar. I sembla que no ens en puguem escapar: A aquells clams —que en alguns casos encara continuen– s’hi ha unit aquest any el crit de sofrença que ens ve d’Ucraïna, la sofrença de Jesús ens ve ara amb imatges de la crueltat humana més atroç, la de la guerra, una imatge que, malauradament no és exclusiva d’Ucraïna doncs en altres parts del món, conflictes bèl·lics sacsegen la societat.

Us proposo que aquest any, tot parlant de sofrença, ens centrem en la creu. Òbviament que s’escau al dia i a la celebració de la Mort de Nostre Senyor Jesucrist, però caldria que presentéssim la creu no només com a símbol, com a expressió d’aquesta sofrença que Jesús va atraure cap a Ell, sinó també com a símbol de fe, com a senyal del cristià, com a mostra d’acció a dur a terme… La creu de Crist és el signe de més contingut, de més simbolisme i de més càrrega emocional per a tots els cristians i cristianes. M’atreviria a dir que és un dels símbols més presents a la història recent de la Humanitat.

La creu de Jesús, el símbol de la nostra fe, de la fe de totes les persones de totes les confessions cristianes, se’ns posa avui, Divendres Sant, al mig de la nostra celebració litúrgica per adorar-la, per contemplar-la, i perquè no dir-ho, també per admirar-la. Quan d’aquí a uns minuts direm per tres vegades: «Mireu l’arbre de la Creu, on morí el Salvador del món», se’ns convidarà a mirar, en aquella creu, el sofriment de Jesús que és tot el sofriment del món. La creu de Jesús és l’arbre de la vida! Sí, de la vida i de la Vida en majúscules, de la Vida a desdir.

Però els éssers humans, i a vegades també els que ens confessem cristians, hem estat capaços d’embrutir i denigrar fins i tot el símbol més venerat, la creu. L’hem vista fabricada en metalls preciosos… l’hem vista ser utilitzada frívolament com a símbol d’ostentació o com a espasa… l’hem vista feta servir per coronar reis, per justificar guerres… l’hem utilitzada com a condecoració, com amulet de la sort…  Ho veieu? Tot això està a l’altra extrem del que és realment la creu de Jesús. La creu de Jesús, com acabo de dir, és l’arbre de la Vida; en altres paraules, en la veritable creu de Jesús hi ha la llavor de la Vida.

L’arbre de la creu!! Quina bonica expressió.

Perquè la creu, que per nosaltres és una cosa viva i és com un arbre que dóna fruit des de la senzillesa, des de la vida austera, fins i tot des del sofriment… ha acabat convertida en símbol d’ostentació enmig una societat que sacrifica a les persones més febles en bé del benestar de les privilegiades.

Però la creu estarà sempre aquí mostrant-nos la veritat. Crist, crucificat per la seva fidelitat a Déu, pel seu amor a la veritat, per la seva solidaritat amb les persones més necessitades és qui desemmascara de la millor manera les mentides, covardies i mediocritats. La Creu de Jesús pot ser celebrada, com avui, pot ser admirada, venerada, pot suscitar compassió… però per sobre de tot ha de despertar en nosaltres agraïment. Un agraïment immens per l’Amor total de Déu. I si la creu fa que generem dins nostre aquest Amor Total, la Creu serà també font de conversió, serà interrogant, serà plantejament de vida, serà penyora de la nostra fidelitat a Déu i garantia de la nostra estimació a tothom.

Sí, ho sabem. Aquesta fe, aquest Amor que proclamem els cristians i les cristianes mirant a un home penjat d’una creu plena de sang ha estat sovint considerada com una bogeria. Ho va ser els primers anys i segles… i en certa manera ho torna a ser ara… com ho ha estat en moltes altres èpoques de la història del cristianisme. Al cap i a la fi, ¿a qui se li va ocórrer dir quelcom de tant absurd i cruel de Déu, fins al punt de dir que és Déu mateix que ha sofert i ha mort a la creu? Cap religió s’ha atrevit mai a confessar una cosa semblant.

Perquè certament en Jesús crucificat, torturat injustament per les autoritats religioses i el poder polític del moment, s’hi veu la força destructiva del mal, la cruesa de l’odi, el fanatisme de qui menteix per assegurar-se el seu benestar… I precisament en aquesta creu i en aquesta víctima innocent els qui seguim Jesús hi veiem a Déu que s’identifica plenament amb totes les víctimes de tots els temps i també les d’avui.

Germanes i germans estimats. Hem escoltat a l’evangeli aquell «Tot s’ha acomplert»… però m’agradaria fer-vos notar que aquest «tot s’ha acomplert» no equival de cap manera a un «tot s’ha acabat», una diferència que és prou notòria. Sí, en Jesucrist s’ha acomplert la voluntat de Déu. I ara, quan alçarem la Creu, també alçarem tres cops les nostres veus proclamant que és l’arbre de la Vida, no un arma, ni una ostentació, sinó un arbre de vida i un camí de conversió. Una conversió que ens ha de preparar per a la nova alenada de la Pasqua que s’apropa, que s’entrelluca a l’horitzó d’aquests dies… mireu la creu com arbre de vida que en primavera rebrota de nou… dins la creu hi ha vida… hi ha vida perquè, precisament, Jesús hi mor.

Descarregar document

Start typing and press Enter to search

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies

ACEPTAR

Aviso de cookies