Catedral de Tarragona, 16 abril 2022

Lectures: Gn 1,1-2,2; Sl 103, 1-2,5-6,10-14.24; Ex 14,15-15,1; Sl 15,1-6.17-18;Ez 36,16-21; SI 41,3,5.42,3-4;Rm 6,3-11; Sl 117,1-2.16-17.22-23; Mc 16,1-8.

 

Molt estimat Poble sant de Déu. Molt estimat Sr. Degà del Capítol. Estimats mossens. Estimada Coral. Estimades i estimats en el Senyor: Bona Pasqua! Aquest és el primer missatge i el més important anunci que hem de fer aquesta nit: Bona Pasqua!

«Perquè busqueu entre els morts aquell que viu? No hi és aquí. Ha ressuscitat». Aquest és el missatge que les dones escolten al anar al sepulcre i, evidentment, és el missatge que també nosaltres avui acabem d’escoltar. És, no ho dubtem ni un instant, el missatge evangèlic cabdal: «Perquè busqueu entre els morts aquell que viu? No hi és aquí, no hi és a la tomba. Ha ressuscitat». I em pregunto, i m’agradaria proposar-vos que us ho preguntéssim tots: perquè cerquem Jesús tant sovint en el món de la foscor o de la mort, perquè cometem tant sovint aquest error? Nosaltres hem de viure i hem d’alimentar un contacte viu amb Jesús; ens hem de relacionar amb el Senyor Jesús de persona viva a persona viva. Perquè nosaltres, éssers humans, captem els missatges i ens comuniquem amb persones vives. I Jesús és viu per nosaltres! Si no entenem que Jesús és viu, que no és una imatge, que no és una fotografia, que no és ni tan sols una idea ni una construcció mental fantàstica, llunyana o difícil d’entendre, sinó que entenem de tot cor que Jesús, el nostre Jesús, el Crist, el Fill de Déu que és Déu mateix, és una persona viva amb la que podem parlar, vol dir que no captem la profunditat del que ara estem celebrant. En altres paraules, la nostra relació personal amb Jesucrist, amb el Pare i per l’Esperit Sant, és possible gràcies a la resurrecció, a allò que estem celebrant ara junts aquí i a tots els racons del planeta celebren totes les comunitats cristianes catòliques. Si no estem convençuts d’això, no escoltem el Senyor, no captem el seu missatge de Vida i no ens podem fondre amb el seu projecte, amb la seva proposta… com el trobarem? Com trobarem al que viu en tradicions mortes, en fórmules antigues… què direm que sigui realment nou? Que podem fer que no soni a vell? Reitero la pregunta i la resposta: «Perquè busqueu entre els morts aquell que viu? No hi és aquí. Ha ressuscitat».

Germanes i germans estimats: Crist ha ressuscitat! No avui, Crist ressuscita una sola vegada per sempre. I és cert, perquè som éssers humans, que a voltes trobem a faltar Jesús, el Fill, que mitjançant l’Esperit s’apropa a nosaltres com a únic i etern mitjancer entre Déu i nosaltres. És aleshores, en aquells moments en què trobem a faltar Jesús, o quan veiem persones que l’han perdut, quan tenim dubtes o veiem la societat indiferent a un fet tant immens, és aleshores, deia, quan hem de recordar el missatge pasqual: «Perquè busqueu entre els morts aquell que viu? No hi és aquí. Ha ressuscitat». I, òbviament, aquesta és la nit en la que ens hem de rebel·lar contra la por, contra la tristor, contra la incredulitat i, malgrat totes les circumstàncies que a vegades ofeguen l’alegria, aquesta nit és per estar contentes i contents. I tant! Perquè aquesta nit, com deia el pregó, «les tenebres s’han esvaït» i no només es tenebres d’un moment, sinó les tenebres de la tomba buida, les tenebres del futur, les tenebres de l’eternitat.

Estimades i estimats: «Perquè busqueu entre els morts aquell que viu? No hi és aquí. Ha ressuscitat». Sí, ha ressuscitat. Crist ha ressuscitat, una vegada per sempre i ens hi convida a tastar aquesta resurrecció… a tots els éssers humans!! A tots!! I per això estem contents. Perquè Déu, ressuscitant Jesús també ens ha obert les portes de la Vida eterna a nosaltres. És la culminació de tota la Història de la Salvació ―la comuna com a poble i la particular de cadascú― de la que avui les lectures ens han fet un repàs. És l’acompliment de la Creació que hem relatat en la primera de les lectures d’aquesta nit. És l’acompliment de tot allò que proclamaven els profetes enviats en nom de Déu ―ho hem escoltat, per exemple, de boca del profeta Ezequiel. Tot s’ha acomplert en Jesús, el Crist, el Ressuscitat. I un cop mirada tota la Història de la Salvació des de la perspectiva de la Resurrecció, tot se’ns mostra clar com la llum d’aquesta nit de Pasqua i ens veiem empesos a proclamar: Quanta raó que tenia Jesús quan parlava de la fidelitat de Déu, del seu amor de Pare, de la seva passió per qui era dèbil o vivia en la marginació, de la centralitat de la persona per sobre de les lleis, de la fraternitat per sobre de la individualitat, del sofriment pels altres…; en definitiva, quanta raó tenia Jesús quan explicava qui era Déu.

Ara, en aquesta joiosa nit, com feien les antigues comunitats cristianes acompanyarem a uns germans i germanes que rebran el baptisme que ens submergeix en la mort de Jesús per «emprendre una nova vida», com ens ho ha recordat la lectura de la carta de Sant Pau als Romans. Després, alguns d’aquests seran confirmats i participaran, amb nosaltres, de la taula del Senyor. L’aigua nova, el foc nou, l’aliment etern… tot és joia en aquesta nit.

Continuem ara la nostra celebració pasqual i deixeu que acabi, com he començat: «Perquè busqueu entre els morts aquell que viu? No hi és aquí. Ha ressuscitat» i, un cop més, es farà present sobre l’altar.

Descarregar document

Start typing and press Enter to search

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies

ACEPTAR

Aviso de cookies